Nemulţumirile dascălilor privind împărţirea banilor în şcoli


DSC_0111 Liderii sindicali din învăţământ de la Gorj  trag un semnal de alarmă privind situaţia şcolilor din judeţ şi din ţară ca urmare a noilor reglementări din Educaţie. Situaţia a ajuns pe masa premierului Ponta.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au trimis o scrisoare, adresată primului ministru, Victor Ponta, prin care acestia reclamă neconcordanţele din legislaţie prin care primarii pot scăpa de plata navetei pentru cadrele didactice. „Noi am tars un semnal de alarmă atât Ministerului, cât şi domnului prim- ministru. Urmează ca domnul preşedinte Hăncescu să aibă o întâlnire cu primul-ministru, împreună cu domnul ministru al Educaţiei. De asemenea, s-a mai creat o confuzie privind decontarea navetei, în care legea bugetului spunea că, în situaţia în care sunt fonduri disponibile la licee, din costul per elev, atunci se poate deconta şi naveta cadrelor didactice din acele sume. Reprezentanţii consiliilor locale chiar au interpretat că nu mai este în sarcina dumnealor decontarea navetei”, a precizat liderul Uniunii  Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Constantin Huică.

Sindicaliştii spun că există numeroase situații în care autoritățile administrației publice locale au transmis deja că ele nu mai decontează cheltuielile de navetă ale cadrelor didactice, invocând prevederile legii bugetului de stat. S-a ajuns în situația în care, în prezent, cadrelor didactice navetiste nu li se mai decontează aceste cheltuieli, deși dispozițiile art. 105 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt în vigoare. De aceea, solicităm adoptarea unei hotărâri de guvern, prin care să se stabilească procedura aplicabilă în situațiile reglementate de Nota nr. 3) din Anexa nr. 4 și, respectiv, Nota nr. 5) din Anexa nr. 5 la Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014. Dorim să se reglementeze expres că diferența până la decontarea integrală a cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice se suportă de către autoritățile administrației publice locale, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în scrisoare.

FSLI cere, totodată, Guvernului stabilirea corectă a costului standard pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale. “Prin HG nr. 1165/2013, pentru modificarea HG. nr. 72/2013, s-a stabilit că – pentru anul 2014 – valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 2.492 lei, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale și, respectiv de 306 lei, pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar ^bunuri și servicii^. Costul standard nu este stabilit corect și că nu există un coeficient de corecție în costul standard. Așa cum este el stabilit în prezent, costul standard nu are în vedere faptul că există multe unități de învățământ care au un număr mare de elevi și la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulți ani de vechime în învățământ și unele dintre ele beneficiare ale gradației de merit. Sunt elemente care nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standard per preșcolar/elev, ceea ce creează, an de an, dificultăți în plata salariilor personalului didactic, din cauza fondurilor insuficiente alocate”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.