Legile Educației, în dezbatere la Tg-Jiu


Se cunoaște faptul că Proiectul de lege privind educaţia – „România Educată” , se află în dezbatere publică până în data de 24 august 2022. Specialişti în educaţie, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de elevi şi de profesori din învăţământul preuniversitar, sindicate dar şi organizaţii neguvernamentale, îşi exprimă opinia faţă de reforma educaţională ce ar urma să fie implementată în anii următori. LaTârgu-Jiu, dezbaterea a fost organizată și găzduită de Universitatea ”Constantin Brâncuși”-rector prof. univ. dr. Luminița Popescu și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, condus de prof. dr. Marcela Mrejeru. Manifestarea care a reunit 157 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și 30 de universitari.

Un capitol din proiectul legii educaţiei aflat în dezbatere publică până în data de 24 august 2022 este dedicat preşcolarilor şi elevilor cu diferite afecţiuni care sunt nevoiţi să petreacă perioade îndelungate în spital pentru tratament sau recuperare. Pentru a asigura continuitatea învăţării în cazul acestor copii cu probleme de sănătate, Ministerul Educaţiei reglementează modul în care se va desfăşura actul educaţional. „Școala din spital” va fi organizată şi va funcţiona în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie, iar Ministerul Educației va emite metodologia-cadru de înființare, organizare și funcționare a școlilor din spital. 

Copiii diagnosticați cu boli grave vor avea astfel acces nediscriminatoriu la educație, mai ales că procesul de educaţie se va derula în concordanţă cu specificul fiecărei patologii şi cu perioada de spitalizare, respectiv a anului de studiu în care este înmatriculat elevul. Studiul va fi individualizat, faţă în faţă sau online, la patul din spital sau pe grupe în cadrul spitalului, iar programa va fi şi ea diferențiată, ținându-se cont de numărul de ore alocat.

În cadrul școlilor din spital se pot desfășura, cu aprobarea medicului șef de secție și în regim de voluntariat, şi alte activități educative sau orice alte activități extradidactice, la solicitarea făcută în numele copiilor de către părinți/reprezentanți legali ai acestora.

Ministerul Educației va elabora o programă școlară diferențiată de susținere a evaluării naționale și a examenului național de bacalaureat pentru elevii cuprinși în forma de școlarizare din spital.

Elevii cuprinși în forma de școlarizare din spital din clasa a VIII-a, pentru o perioadă mai mare de 6 luni, sunt admiși în clasa a IX-a fără susținerea evaluării naționale. 
„Pe toată perioada spitalizării, se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului/elevului, de a ține în permanență legătura cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare și de a propune orice măsură educațională în interesul acestuia.

Antepreșcolarul/preșcolarul/elevul îndelung spitalizat are dreptul la rezervarea locului în grupa/clasa unității de învățământ preuniversitar din care provine, indiferent de perioada de spitalizare”, se subliniază în comunicatul ministerului.

În cadrul aceluiaşi proiect sunt reglementate şi situaţiile când profesorii pot fi solicitaţi să desfăşoare orele la domiciliul elevului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.