Festivalul Tarafuri și Fanfare la Curtișoara


DSC00140Spectacol de gală duminică la Muzeul Satului Curtișoara.Muzicanți bătrâni au povestit, și de această dată, despre anii tinereții lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunțile de odinioară, și au înălțat, ca și atunci, cântece bătrânești învățate acasă, de la părinți, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereții și de cei plecați.

Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăști (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănțăușii și fluierașul de pe Valea Idicelului (Mureș), Taraful din Ianca (Olt) Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), au demonstrat că muzica tradițională este un giuvaer de mare preț care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanți din tată-n fiu, cum se autodefinesc.
Muzicianul Grigore Leșe a pus accent pe dialogul cântecului, al dansului și al poveștilor fără pereche pe care acești muzicanți le poartă în inimi și în suflete.

Festivalul Tarafuri și Fanfare a fost inițiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mișcare de Rezistență. A debutat la Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, a poposit pe ulițele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediții, la Suceava, a revenit pe ulițele Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti și a avut anul acesta, în luna lui Gustar, o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă (22-23 august 2015), în Centrul Istoric al Craiovei (29 august 2015) și pe meleaguri gorjene, acasă la Brâncuși, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara (30 august 2015), în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.