”Unirea Principatelor – piatră de temelie a statului național”


 

DSC00126 DSC00012 DSC00013 DSC00018 DSC00019 DSC00104

Sub această titulatură s-a desfăşurat în săptămâna 18-22 ianuarie 2016 Proiectul educaţional judeţean ”Unirea Principatelor – piatră de temelie a statului național ” la Şcoala Gimnazială “Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti. Proiectul a implicat participarea a peste 120 de elevi şi 15 cadre didactice dar şi colaborarea unor instituţii importante cum ar fi Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, CJRAE Gorj, Cenaclul “Columna” şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”.

 

 

Proiectul educațional județean ”Unirea Principatelor – piatră de temelie a statului național” a avut în desfăşurarea lui din ultimele zile prezentarea momentului istoric la fiecare clasă de învăţământ gimnazial, realizarea de concarde tricolore la clasele de învăţământ primar, un concurs cu tematică istorică destinat elevilor de la toate cele trei şcoli din comună, un simpozion dedicat creării României Mici la 1859, Hora Unirii în care s-au prins depotrivă elevi, profesori şi invitaţi.

Manifestarea găzduită Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești (Structură Cornești),a presupus ca pentru zeci de minute elevii să se întoarcă în lumea istoriei şi a mărilor realizări ale românilor.Ne-au însoţit în demersul catedrei de istorie-profesori Cornel Şomîcu şi Luminiţa Voicu- profesorul Ion Elena, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională(CJRAE) Gorj, scriitorul Marius Iorga, președintele Cenaclului Columna din Tg. Jiu și Ion Hobeanu, inspector la Serviciul  Județean Gorj a Arhivelor Naționale. Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala judeţului Gorj, a onorat manifestarea prin prezenţa unei delegaţii alcătuită din col. (r.) dr. ing. Walter Loga (președinte), lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă (prim-vicepreședinte) și lt. col. (r.) Gheorghe Bușe (secretar executiv). Elevii şi invitaţii au putut viziona un film de prezentare al acestei organizaţii care militează pentru memoria eroilor acestui pământ.

Concursul de cultură generală care a antrenat elevi de la toate cele trei şcoli din comună a dovedit elevi foarte bine pregătiţi, înregistrându-se trei locuri I şi un loc II.

 

Memoria arhivelor gorjene
Potrivit profesorului Ion Hobeanu,  Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale păstrează în fondul arhivistic „Primăria oraşului Tg-Jiu” un dosar care se referă la festivităţile organizate de municipalitate cu prilejul deschiderii lucrărilor Adunării Elective şi alegerea domnului ţării. Deşi format din ordine primite de la forurile superioare şi din jurnale prin care se ordonanţează cheltuielile efectuate cu prilejul acestor festivităţi putem să intuim desfăşurarea acestora.
Asfel cu ocazia deschiderii lucrărilor „Obşteştii Adunări” în ziua de 22 ianuarie s-a oficiat un Te-deum la care au participat membrii municipalităţii, iar seara toate edificiile publice au fost iluminate. Din jurnal rezultă că s-au făcut cheltuieli pentru 27 oca de seu necesar iluminării, 4 vedre de vin, 30 pâini date pentru arest şi pentru lăutarii „ce au cântat în piaţă”.
Cel mai edificator document despre actul săvârşit la 24 ianuarie 1859 este telegrama ministrului de interne N. Golescu adresată administratorului (prefectului) districtului (judeţului) Gorj.
Festivităţi deosebite s-au organizat în data de 7 februarie când se anunţa venirea la Bucureşti a domnului (primirea s-a făcut pe date de 8 februarie). Entuziasmul a fost mare. Mărturii în acest sens stau cheltuielile făcute de municipalitate pentru masa din piaţa oraşului. S-au făcut cheltuieli pentru 275 de pâini, 16 vedre de vin, 25 oca de brânză, 17,25 oca seu, 11 sticle de şampanie, 2 oca dulceaţă, 350 dramuri cafea, pesmeţi, lumânări, zahăr şi lăutari.
Deşi puţine, aceste mărturii sunt suficient de grăitore pentru a marca un eveniment ce prefigura o epocă de reforme şi profunde transformări în societatea românească fără de care România de astăzi nu ar exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.