Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și Asociația „Acasă la Brâncuși” și-au propus să omagieze personalitatea sculptorului prin promovarea acestuia și a operei sale în rândul tinerilor, atât cei care studiază în școlile din România, cât și cei care studiază în străinătate. În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Națională Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, 19 februarie 1876.
Concursul Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”, ediția I, 2019 și-a propus să încurajeze elevii de gimnaziu din școlile românești, dar și elevii români din Diaspora spre cunoașterea culturii românești și universale, în general, a operei lui Constantin Brâncuși, în special, descoperirea și dezvoltarea dragostei pentru frumos şi cultivarea sensibilităţii artistice, a expresivităţii şi creativităţii, descoperirea şi dezvoltarea aptitu-dinilor artistice și literare la elevi, valorificarea experienţei pozitive a cadrelor didactice în abordarea educaţiei culturale, dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului artistic şi nu în ultimul rând, formarea viitorului consumator de cultură.
Albumul lansat cu acest prilej cu desene în creion și cărbune dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, cuprinde creațiile artistice ale elevilor finaliști, secțiunea creație artistică, din cadrul Concursului Național „Ziua Brâncuși”, portrete și opere ale sculptorului român care afirma că „o sculptură desăvârşită trebuie să aibă darul de a vindeca. Arta trebuie să apropie, nu să îndepărteze, să umple, iar nu să sape prăpăstii în bietele noastre suflete… şi aşa răscolite de întrebări. În Arta nu există străini!” În cadrul evenimentelor desfășurate la București cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși la Centrul Cultural al Ministerul Afacerilor Interne, pe 19 februarie a avut loc și festivitatea de premiere a laureaţilor Concursului Național de Creație Artistică și Literară „Ziua Brâncuși”.
Albumul intitulat, simplu, „Brâncuși”, cuprinde 75 de desene în creion şi cărbune realizate de copiii ce învaţă în şcoli din România (printre ele Şcoala Gimnazială nr.1 Motru şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” Tg-Jiu, din Gorj), dar şi din Anglia, Spania sau Italia. Lucrarea, realizată în condiţii grafice deosebite la Editura NewEst Print din Bucureşti, sub îngrijirea prof. Andrei Popete Pătrașcu şi prof.Gheorghe Nichifor (editor coordinator), a fost prezentată la Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, însoţită de o expoziţie cu lucrările conţinute în album, în preambulul conferinţei „Absenţa lui Brâncuşi” susţinută de profesorul universitar Sorin Alexandrescu, directorul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii din cadrul Universităţii Bucureşti, în cadrul lucrărilor ediţiei din acest an a manifestărilor denumite „Colocviile Brâncuşi”.
Au luat cuvântul şi au adus felicitări pentru realizarea concursului şi albumului Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Tg Jiu şi Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.