Propunere legislativa in Parlament: Managerii din învăţământ ar putea fi degrevaţi de ore


Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe edu.ro proiectul unei ordonanţe de urgenţă care prevede modificarea Legii Educaţiei Naţionale.În conformitate cu acest proiect, „personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/normă didactică”. De aceeaşi prevedere beneficiază şi liderii sindicali.

Legea Educaţiei Naţionale prevede la această oră că „personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat parţial de norma didactică de predare”. Legea aflată în vigoare nu dă personalului de conducere posibilitatea degrevării totale şi se referă la degrevarea de norma didactică de predare, nu si la degrevarea de post. În trecut, inspectorii şcolari(personalul de îndrumare şi control) beneficiau de această facilitate.

Intrarea în normalitate

Proiectul aflat pe site-ul MEN prevede că „personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/normă didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ.
De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede completarea Legii Educaţiei Naţionale cu următoarele: „Degrevarea reprezintă scutirea efectuării atribuţiei de predare, total/parţial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilităţi specifice funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Pe perioada degrevării se păstrează drepturile salariale”.

În motivarea acestei modificări se arată următoarele:
• potrivit legislaţiei în vigoare, cadrele didactice care ocupă funcţii de conducere în unităţi de învăţământ nu sunt scutite în totalitate de la îndeplinirea normei didactice, fiind nevoite să se ocupe atât de bunul mers al unităţii pe care o conduc, cât şi de educarea copiilor.
• ştiind că personalul didactic de conducere, îndrumare şi control al unităţilor de învăţământ îndeplineşte concomitent atât responsabilităţile specifice funcţiilor de conducere, îndrumare şi control, cât şi realizează atribuţiile de predare, ceea ce determină apariţia unor disfucţionalităţi în îndeplinirea atât a atribuţiilor didactice, cât şi a celor administrative în mod concomitent, misiunea lor fiind vădit îngreunată, este necesar să se asigure eficientizarea managementului unităţii de învăţământ prin scutirea efectuării atribuţiei de predare din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare si de control
• participarea la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ presupune prezenţa efectivă a personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control, la aceste activităţi
Nota de fundamentare a proiectului de OUG precizează că „degrevările de post/ normă didactică pentru personalul didactic de conducere, îndrumare şi control al unităţilor de învăţământ precum si pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ se suportă de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat angajatoare din sumele alocate pentru finanţarea de bază”.

MODIFICARE LEGISLATIVĂ

Art. 263, alin (10): Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat, total sau partial, de post/norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De aceleasi drepturi pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Cornel Șomîcu

Un gând despre “Propunere legislativa in Parlament: Managerii din învăţământ ar putea fi degrevaţi de ore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.