Gorjeanul Mihnea Costoiu implicat în strategia Dunării


mihnea-costoiuMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat joi, 16 mai, la Bratislava, la Conferinţa „Scientific Support to the Danube Strategy”, eveniment dedicat implementării obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Potrivit Site-ului MEN, contextul tematic al conferinţei a prilejuit şi abordarea unor teme adiacente de interes pornind de la obiectivele Strategiei pentru Regiunea Dunării. Demnitarul român a subliniat necesitatea conectării acestei strategii cu sectorul agricol prin susţinerea cu prioritate a proiectelor de cercetare aplicativă. Sprijinirea acestui tip de proiecte poate genera soluţii pentru problemele şi nevoile agriculturii din bazinul Dunării, a susţinut ministrul delegat Mihnea Costoiu. „Pe de altă parte, Orizont 2020, fondurile structurale, programele regionale precum DANUBE, cât şi fondurile naţionale vor fi, în continuare, în atenţia noastră pentru a ne optimiza eforturile şi pentru a transforma în realitate un nou mod de cooperare la nivel regional„, a mai spus ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Ministrul a adăugat că în exerciţiul financiar european următor, propunerile de proiecte pe fonduri structurale, Orizont 2020, programul DANUBE şi programele naţionale vor asigura masa critică de resurse pentru înfiinţarea Centrului Internaţional pentru Studii avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră şi vor servi nevoilor comune atât în regiunea Dunării, cât şi în Europa. Orizont 2020 va reuni pentru perioada 2014-2020 actualul Program Cadru pentru Cercetare şi Inovare, acţiunile în sprijinul inovării cuprinse în actualul Program pentru Competitivitate şi Inovare (CIP), precum şi finanţarea pentru Institutul European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT). De asemenea, ministrul delegat Mihnea Costoiu a propus spre analiză posibilitatea organizării la Bucureşti, în perioada 28 – 29 octombrie 2013, a celui de-al doilea forum anual al Strategiei Dunării.

Pe lângă activităţile prevăzute pe agenda conferinţei, demnitarul român a avut şi o serie de întâlniri bilaterale referitoare la rolul României în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar şi la alte subiecte de interes comun. În cadrul întâlnirii cu domnul Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene, ministrul delegat Mihnea Costoiu a reiterat faptul că implementarea Strategiei Dunării este o prioritate a Guvernului României, precizând că Executivul de la Bucureşti a agreat dezvoltarea Centrului Internaţional pentru Studii avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră. Acesta va funcţiona ca facilitate de cercetare în domeniul managementului integrat al sistemului fluvii – delte – mări şi va fi realizat în cadrul implementării Strategiei Dunării.

Întrevederea cu domnul Dominique Ristori, Director General al Joint Research Centre (JRC), s-a axat pe reliefarea capacităţii României de a participa în cadrul SUERD pe mai multe domenii de cercetare, precum şi a disponibilităţii de a colabora cu JRC pentru o eventuală deschidere a unei sucursale JRC în România, care să deruleze activităţi în cadrul Strategiei Dunării. O altă întâlnire l-a avut ca partener de dialog pe domnul Štefan Chudoba, Secretar de stat pentru cercetare la Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă. Ministrul român l-a informat pe reprezentatul ministerului slovac că MEN urmăreşte includerea a cât mai multor universităţi în reţeaua Strategiei Dunării şi, de asemenea, realizarea de mobilităţi academice între România şi Republica Slovacă. „Dorim să strângem legăturile cu universităţile şi institutele de cercetare din Slovacia prin schimburile SUERD„, a declarat Mihnea Costoiu. Ministrul delegat Mihnea Costoiu s-a întâlnit şi cu domnul Jiří Drahoš, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Cehe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.