Editorial


 

 

DSC_0290

 

Meditaţii de vacanţă

 

 

 

 

 

 

 

Se spune că Europa ar avea peste 5 milioane de profesori care predau în şcoli şi licee de pe întreg continental. O cifră impresionantă am putea să spunem dacfă nu ne-am gândi de câte zeci de ori mai mulţi sunt elevii ţi tinerii.

Un  raport dat publicităţii recent de Comisia Europeană spune că majoritatea celor 5 milioane de profesori din Europa sunt obligaţi, prin contract, să presteze cel puţin 35-40 de ore pe săptămână, ore care includ timpul de predare, disponibilitatea în incinta şcolii şi timpul pentru pregătire şi notare. Numărul de ore în care trebuie să fie implicaţi în mod activ în procesul de predare variază foarte mult: este în general mai mare în educaţia preşcolară şi scade la niveluri de învăţământ mai înalte. Numărul mediu de ore de predare în învăţământul primar şi secundar este de 20.

În aproximativ o treime din ţările europene se preconizează ca profesorii să fie prezenţi în incinta şcolii în jur de 30 de ore pe săptămână. Nu există nicio cerinţă de timp stabilită în Portugalia, Suedia, Marea Britanie (Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) şi Norvegia, plus Cipru în învăţământul secundar şi Islanda în învăţământul preşcolar. În Germania, Grecia, Spania, Cipru, Luxemburg, Malta, Portugalia, România şi Slovenia, numărul de ore de predare este redus după un anumit număr de ani de serviciu. În ceea ce priveşte salarizarea, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, salariile de bază minime ale profesorilor sunt mai scăzute decât PIBul pe cap de locuitor pentru cei care lucrează în învăţământul obligatoriu (învăţământul primar şi învăţământul secundar inferior). Îndemnizaţiile, care pot constitui o diferenţă considerabilă în venitul net al unui profesor, sunt, de obicei, acordate pentru ore suplimentare sau responsabilităţi suplimentare. Doar jumătate dintre ţările care au făcut obiectul studiului acordă îndemnizaţii profesorilor pe baza performanţei de predare sau a rezultatelor pozitive ale studenţilor.

Am citat din acest raport dintr-un motiv întemeiat, profesorul din România este slab plătit dar şi munceşte puţin, 18-20 ore pe săptămână. Cine susţine altceva nu face decât să acopere o realitate tristă, MAJORITATEA cadrelor didactice de la noi se rezumă la aceste ore. Dacă ne întoarcem acum la salariu, rezultă că nu ni se mai pare aşa de mic.

Cu riscul de a fi înjurat de mulţi profesori, adevărul trebuie spus şi, poate, corectat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.