Gradaţia de merit în învăţământ se va acorda ca şi până acum


DSCN1290Cadrele didactice nu vor mai fi obligate sa intocmeasca proiecte pe o perioada de patru ani pentru a primi gradatii de merit, potrivit unui ordin al Ministerului Educatiei care a fost publicat in Monitorul Oficial. 
Într-un ordin de ministru elaborate în vremea lui Daniel Funeriu  era prevăzut ca, începand cu anul şcolar 2014-2015, personalul didactic  care participa la concursul organizat în vederea obţinerii gradaţiei de merit este evaluat pe baza unui proiect propus de către acesta, pe o durată de patru ani. Prevederile referitoare la evaluarea pe baza proiectului nu se mai regăsesc în noul act normativ.
Potrivit noului ordin, gradaţiile de merit vor fi acordate pe baza activităţii cadrelor didactice din ultimii patru ani, care va fi evaluată de inspectoratele şcolare pe baza documentelor doveditoare.
Ordinul stabileşte şi ponderea criteriilor care vor fi avute în vedere la acordarea gradaţiilor de merit. Astfel, criteriul activităţilor complexe cu valoare instructiv-educativă va avea o pondere de 80%, cel referitor la performanţele deosebite în inovarea didactică sau managerială, de 10%, cel privind participarea la proiecte, de 5%, la fel ca şi cel privind cresterea prestigiului unitatii şcolare sau conexe.
În cadrul criteriului referitor la participarea la proiecte vor fi luate în calcul şi proiectele care au fost elaborate si implementate în baza prevederilor metodologiei anterioare.  Potrivit informaţiilor noastre, la nivelul ISJ Gorj nu se află în evidenţă nici un asemenea proiect.
Durata gradaţiilor de merit
Gradaţiile de merit vor fi atribuite pe o perioadă efectivă de cinci ani, începând cu data de 1 septembrie 2013. Personalul didactic din învăţământ care a beneficiat de gradaţie de merit până la 31 august 2013 poate participa la un nou concurs. Personalul didactic pensionat nu va mai beneficia de gradaţie de merit de la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată în vederea pensionării.
Numărul de gradaţii de merit care vor fi acordate va reprezenta 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul unui inspectorat scolar, din care se scade numărul de gradaţii acordate în ultimii patru ani.
Calendarul general al obţinerii gradaţiilor de merit
Depunerea dosarelor pentru obţinerea gradaţiilor de merit va avea loc în perioada: 15 martie – 11 aprilie. Dosarele vor fi analizate în perioada 11-19 aprilie de către inspectorii de specialitate, iar între 25 aprilie şi 3 mai vor fi verificate de către comisia care coordonează concursul.
Aprobarea listei cuprinzand punctajele acordate în urma evaluării este programată pentru perioada 8-11 mai, iar afişarea acesteia, pentru data de 13 mai. Între 15 si 17 mai vor putea fi depuse contestaţii, iar afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 26 mai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.