Schimbări majore în învățământul românesc în 2014


 

DSCF2157

 

Anul 2014 aduce mari schimbări la nivelul învățământului din România. Printre cele mai importante modificări, schimbarea ponderii la 75% a Evaluării Naționale în media admiterii în liceu și evaluări la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu pentru admiterea la facultate.

 La nivelul lui  2014 se schimbă  anumite lucruri în învățământ care vor afecta într-un mod foarte important elevii, cadrele didactice și părinții. Astfel, din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Anul 2014 aduce mai pentru prima dată simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, pe lângă cele de la clasa a XII-a.

Tot din 2014, vor avea loc evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Legea Educaţiei Naţionale prevede introducerea a trei noi evaluări la nivel naţional, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a (scris-citit si matematică), a IV-a (evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă – înţelegerea textului scris şi matematică) şi a VI-a (două probe transdisciplinare: limba română şi limba modernă I, matematică şi ştiinte). Până în prezent, aceste evaluări s-au făcut în sistem pilot, pe un eşantion de şcoli.

Tot din 2014 se modifică şi cadrul general privind admiterea în anul I în învăţământul superior şi nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu. Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor.

 

Un gând despre “Schimbări majore în învățământul românesc în 2014

  1. Atâta timp cât autonomia universitară va fi respectată, universităţile vor decide ce anume iau sau nu iau în calcul la admitere, indiferent că unii, din plictiseală probabil, sau apucat să modifice ei unele lucruri prin lege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.