Grupa mare de la grădiniță devine obligatorie de anul viitor


 

IMG_7091[1]Ministerul Educatiei analizează „posibilitatea de a modifica Legea Educatiei pentru a introduce grupa mare în învățământul obligatoriu”, a anunțat ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie. România nu ar face decât să se alinieze la politica europeană.

„Grupa mare rămâne la grădiniță. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la grădiniță. Trebuie asumat din 2014. Dacă se ia această decizie, mergem pe 12 ani de învățamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015”, a declarat Pricopie.

Ministrul Educației, Remus Pricopie,  a declarat că în prezent sunt cuprinși în grupa mare de grădiniță 98-99% dintre copiii cu vârsta între 5 si 6 ani. „Exact pentru acest 1-2% dintre copiii care nu merg la gradiniță vrem să introducem învățământul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei învățământului  obligatoriu la 12 ani”, a declarat Pricopie.

Potrivit acestuia, la nivel european sunt țări unde învățământul obligatoriu începe si de la trei ani. „Sigur, nu foarte multe, dar sunt”, a adăugat Remus Pricopie.

„Această măsură nu a fost cuprinsă în ordonanță de urgență din decembrie, pentru că nu a fost discutată suficient. Ceea ce este foarte important este aceea că pentru a introduce grupa mare în învățământul obligatoriu nu este necesară o noua infrastructură, ci măsura ar fi introdusă mult mai simplu. Grupa mare rămâne la grădiniță. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la grădiniță. Trebuie asumat din 2014. Dacă se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de învățământ obligatoriu. Această prevedere ar intra în vigoare din septembrie 2015”, a explicat ministrul Educației Naționale.

În urma implementării acestei decizii, învățământul obligatoriu va începe la cinci ani si se va încheia dupa finalizarea clasei a X-a. „Vom avea astfel, 12 ani obligatorii, ceea ce pentru România ar însemna un salt extraordinar. Discuțiile privind creșterea numărului de ani de studii obligatorii au început încă din anii ’80. Asa s-a ajuns la zece ani obligatorii, deși se dorea să se ajungă la 12 ani. Ar fi fost foarte bine dacă s-ar fi făcut in anii ’80 sau măcar în prima parte a anilor ’90. Nu s-a întâmplat. Încercăm acum, dupa 24-25 de ani, să rezolvăm acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltării copilului și calității educației va fi foarte mare, pentru că un copil care este deja într-un sistem formal de educație de la cinci ani are rezultate mult mai bune decat unul care nu participă la sistemul de educație formală”, a susținut ministrul.

Remus Pricopie a precizat ca intr-un orizont de patru-cinci ani după implementarea acestei decizii, probabil că vârsta de la care începe învățământul obligatoriu ar trebui din nou coborâtă, spre 4 ani.

„Probabil, peste patru-cinci ani, ar trebui să mergem mai departe și să coborâm vârsta către patru ani. Dar acum nu are rost să detaliem acest subiect. Insist, însă, să fac o precizare. Nu este vorba despre experimente, ci de reglaje pe care orice sistem viu, iar sistemul de învățământ este un sistem viu, trebuie să le suporte, pentru ca altfel nu ține pasul cu tendințele de la nivel internațional”, este de părere ministrul Educatiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.