Inspectoratul Școlar Județean Gorj anunță selecția unităților de învățământ participante la proiectul „TRANSEL – Stagii de practică și consiliere pentru o tranziţie facilă de la şcoală la viaţa activă pentru elevii din județul Gorj”.
Proiectul „TRANSEL – Stagii de practică și consiliere pentru o tranziţie facilă de la şcoală la viaţa activă pentru elevii din județul Gorj”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”, este implementat de Asociația Societatea de Cercetare în Leadership, Management, Marketing și Cultură Organizațională, în calitate de beneficiar, alături de partenerii săi: Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Asociația Mereu pentru Europa și UNIAUDAX – Centro de Investigação e Apoio ao Empreendedorismo e Empresas Familiares din Portugalia, în perioada mai 2014 – noiembrie 2015.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea tranziţiei elevilor de la şcoală la locul de muncă prin creşterea relevanţei educaţiei şi formării profesionale pentru piaţa muncii şi prin îmbunătăţirea nivelului de calificare a actualilor elevi, viitori angajaţi sau iniţiatori ai unei afaceri proprii.
Prin intermediul acestui proiect, Asociația Societatea de Cercetare în Leadership, Management, Marketing și Cultură Organizațională şi-a propus ca un grup ţintă din format din 400 elevi din învățământul secundar, înmatriculați în sistemul național de învățământ din județul Gorj, să beneficieze de consiliere în carieră, de activități suport şi de stagii de pregătire practică în cadrul unor parteneriate cu agenți economici din România și din Portugalia, pentru facilitarea tranziției la viața activă.
Dintre aceștia, 40 de elevi vor merge în tabere de dezvoltare personală și profesională, 70 de elevi vor participa la stagii de practică la angajatori din țară și 30 de elevi la stagii de practică la angajatori din Portugalia.
În perioada următoare se va derula activitatea de selectare a grupului țintă al proiectului.În vederea participării la activitățile din cadrul acestui proiect, vă invităm să consultați documentația anexată.
DESCRIERE PROCEDURĂ DE ÎNSCRIERE:
1. Informare unităţilor de învăţământ
În perioada 26–30 mai 2014, partenerul 1 – ISJ Gorj a postat pe site-ul propriu un anunţ adresat tuturor unităţilor de învăţământ de nivel liceal prin care le va prezenta activităţile proiectului şi îi va invita să îşi manifeste interesul şi disponibilitatea pentru a lua parte la activităţile furnizate în cadrul proiectului.
Invitaţia transmisă unităţilor de învăţământ va avea ataşat un formular de înscriere a unităţilor de învăţământ, prevăzut în Anexa 1, precum şi un acord de parteneriat pentru participarea la activităţile proiectului, prevăzut în Anexa 2.
2. Înscrierea unităţilor de învăţământ
Documente necesare înscrierii unităţilor de învăţământ de nivel liceal sunt:
a) formular de înscriere a unităţilor de învăţământ, prevăzut în Anexa 1;
b) acord de parteneriat pentru participarea la activităţile proiectului, prevăzut în Anexa 2.
Cele două documente, completate, semnate şi ştampilate vor fi transmise într-un singur plic, până la data de 03 iunie 2014, pe adresa:
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj,Str. Victoriei, Nr. 132-134,Tg Jiu, Gorj,Se va menţiona pe plic: PENTRU INSCRIERE PROIECT TRANSEL.
3. Selecţia unităţilor de învăţământ
Vor fi selectate 10 unităţi de învăţământ liceal de stat din judeţul Gorj, respectând proporţia între unităţile de învăţământ cu filiera teoretică şi filiera tehnologică.
Vor fi selectate unităţi de învăţământ din mediul:
– urban mare (Tg. Jiu);
– urban mic (Motru, Rovinari, Tg. Cărbunești, Bumbesti-Jiu, Novaci, Turceni, Tismana, Ticleni );
– rural.
Vor fi selectate:
– colegii naţionale;
– colegii tehnice;
– licee;
– licee teoretice;
– licee tehnologice.
În procesul de selecţie, unităţile de învăţământ vor fi evaluate în baza informaţiile cuprinse în Formularul de înscriere a unităţilor de învăţământ, primind un punctaj conform grilei de evaluare stabilite la nivelul echipei de implementare, prevăzută în Anexa 3.
În cazul în care punctajul obţinut de 2 unităţi de învăţământ de acelaşi tip este identic, departajarea se va face în funcţie de numărul de înregistrare, primit la recepţia dosarului.
Echipa de implementare îşi rezervă dreptul de a solicita clarificări/completări la dosarul de înscriere.
Rezultate evaluării vor fi publicate pe site-ul beneficiarului: www.sclmmco.roşi ale partenerilor naţionali: www.isj.gj.edu.ro, www.mpe.ro şi pe adresele de e-mail ale unităţilor de învăţământ înscrise.
4. Informarea elevilor
În perioada 4 iunie 2014 – 5 noiembrie 2014 beneficiarul proiectului, cu sprijinul partenerilor săi, va organiza două caravane de informare şi conştientizare în cele 10 unităţile de învăţământ liceal înscrise în proiect la care vor fi invitaţi elevii înmatriculaţi în clasele a X-a şi a XI-a în anul şcolar 2013-2014.
În cadrul evenimentelor:
– vor fi prezentate activităţile la care vor participa elevii pe toată perioada implementării proiectului, aproximativ 18 luni;
– vor fi prezentaţi consilierii şi specialiştii activităţi suport consiliere;
– vor fi distribuite documentele necesare înscrierii elevilor interesaţi;
– va fi prezentat coordonatorul activităților proiectului/persoana de contact desemnată din fiecare unitate de învăţământ pentru facilitarea derulării activităților, inclusiv colectarea documentelor de înscriere;
Acestea vor fi disponibile şi pe site-urile beneficiarului: www.sclmmco.ro şi ale partenerilor: www.isj.gj.edu.ro, www.mpe.ro
Elevii înscrişi în grupul ţintă vor participa la activitățile proiectului, după cum urmează:
– consiliere și orientare profesională – 400 elevi;
– activități suport pentru consiliere și orientare profesională: vizite de studiu, excursii tematice, întâlniri cu reprezentanți ai ONG, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, ai universităților etc. – 400 elevi.
– 2 tabere de dezvoltare personală și profesională – 40 elevi;
– stagii de pregătire practică în România – 70 elevi;
– stagii de pregătire practică în Portugalia – 30 elevi;
Activitate de informare va fi coordonată de responsabilul comunicare şi informare la care vor participa specialiştii şi/sau responsabilul grup ţintă, consilierii şi/sau responsabilul consiliere, specialiştii şi/sau responsabilul activităţi suport consiliere.
5. Înscrierea elevilor în grupul ţintă
Înscrierea elevilor în grupul ţintă al proiectului se va derula în primele 6 luni de implementare a proiectului, până la data de 5 noiembrie 2014.
Documente necesare pentru participarea la activitatea de consiliere:
- Copie carte de identitate
- Adeverinţa elev (vezi Anexa 4)
- Formular de candidatură (Anexa 5)
- Formular înregistrare a grupului ţintă (Anexa 6)
- Declaraţie de consimţământ – prelucrarea datelor cu caracter personal şi liberă circulaţie a acestor date (Anexa 7 – elevi minori sau Anexa 8 – elevi majori)
- Declaraţie privind evitarea dublei finanţări (Anexa 9)
- Recomandarea profesorului clasei (Anexa 10)
Cele 7 documente semnate, vor fi transmise într-un singur plic coordonatorului activităților proiectului din fiecare unitate de învăţământ parteneră, până la data de 5 noiembrie 2014.Acestea vor fi transmise specialistului selectare grup ţintă desemnat pentru unitatea de învăţământ respectivă.
6. Selecţia elevilor în grupul țintă
Vor fi selectați 400 de elevi din 10 unităţi de învăţământ liceal de stat din judeţul Gorj care și-au exprimat interesul de a se implica în activitățile proiectului.
Reguli de selecție:
– Dosarele sau formularele incomplete vor fi declarate nule;
– Vor fi selectați 200 de elevi – filiera teoretică
– Vor fi selectați 200 de elevi – filiera tehnologică
– Vor fi selectați minim 20 de elevi de la fiecare unitatea de învățământ parteneră
– Dintre cei 200 de elevi de la filiera tehnologică, 120 vor fi proveni din clase cu următoarele specializări:
- tehnician în turism – 20 elevi;
- tehnician în activități de comerț – 20 elevi;
- tehnician electronică – 20 elevi;
- tehnician in protecția mediului – 20 elevi;
- tehnician în domeniul electric – 20 elevi;
- tehnician mecanic – 20 elevi;
În procesul de selecţie, candidaturile elevilor vor fi evaluate în baza informaţiilor cuprinse în Formularul de candidatură și a Recomandării profesorului clasei, primind un punctaj conform grilei de evaluare stabilite la nivelul echipei de implementare, prevăzută în Anexa 11.
În cazul în care punctajul obţinut de 2 elevi din clase cu aceeași specializare este identic, departajarea se va face în funcţie de data înscrierii.
Rezultate evaluării vor fi publicate pe site-ul beneficiarului: www.sclmmco.roşi ale partenerilor naţionali: www.isj.gj.edu.ro, www.mpe.ro şi pe adresele de e-mail ale unităţilor de învăţământ înscrise.