Admiterea în liceu bate la uşă


DSC00057Procesul de admitere  în liceu  va începe vineri, 4 iulie, dată de la care absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi, vor putea completa fişele de înscriere la liceu la şcolile undeau terminat cursurile gimnaziale. Pe 15 iulie 2014 se desfăşoară admiterea computerizată dar  elevii mai au şi alte şanse.

Completarea fişelor de opţiuni cu codurile de identificare a specializărilor şi calificărilor cuprinse în oferta educaţională a liceelor este o acţiune ce trebuie tratată cu atenţie de elevi şi de părinţii acestora. Practic absolvenţii de liceu îşi decid viitorul pentru mulţi ani de acum încolo.Completarea fişelor de opţiuni se va face cel mai târziu pe 9 iulie.

Opţiunile vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate, ale cărei rezultate vor fi afişate în ziua următoare. Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opţiunile exprimate pe fişă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. Nu poate exista situaţia în care un candidat să fie declarat nerepartizat, iar la una din opţiunile exprimate de el să fi fost repartizat un alt candidat cu medie mai mică decât el. Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate.

Încă două etape de repartizare computerizată

A doua etapă de admitere computerizată, programată în perioada 16 iulie – 1 august, este destinată absolvenţilor din seria curentă şi celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014 – 2015, precum şi celor care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă. Pe 16 iulie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. Susţinerea acestor probe este programată între 17 – 18 iulie, iar afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestaţiilor, pe 19 iulie.
Candidaţii care nu au participat la prima repartizare sau au rămas nerepartizaţi după prima etapă a admiterii vor completa fişele de înscriere în perioada 16 – 21 iulie, iar cei respinşi la liceele sau clasele care organizează probe de aptitudini şi cei care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pe 21 iulie.
Afişarea rezultatelor celei de-a doua etape a repartizării se va face pe 24 iulie. Candidaţii repartizaţi îşi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24 – 25 iulie. Pentru absolvenţii care nu au participat la nicio etapă de repartizare, cei nerepartizaţi în primele două etape, cei care nu s-au înscris în termenul prevăzut de metodologie sau cei care vor trece cu bine de corigenţe, se organizează cea de-a treia etapă de admitere în liceu, în perioada 1 august – 8 septembrie.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.