FSLI aşteaptă şi alte măsuri de la Guvern în favoarea cadrelor didactice


 

constantin-huicaFederaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a salutat ultima ordonanţă de urgenţă din Educaţie dar liderii sindicali spun că problemele rămân. Constantin Huică, preşedinte USLI Gorj, spune că sunt lucruri care intră în normal dar nu rezolvă marile probleme din domeniu.

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, document aprobat recent de Executiv, nu rezolvă problemele majore din învăţământ, respectiv salarizarea nemotivantă a personalului sau posibilitatea de pensionare înainte de împlinirea vârstei standard, fără diminuarea pensiei, se arată într-un comunicat remis de FSLI.

Potrivit comunicatului, „Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale rezolvă o parte din multiplele probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ preuniversitar. Totuşi, acest document nu rezolvă problemele majore din educaţie. Rămân încă în aşteptare chestiuni fundamentale, fără de care România nu va putea avea un învăţământ de calitate, cum ar fi: salarizarea nemotivantă a personalului din învăţământ; posibilitatea de pensionare înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea pensiei, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate; debirocratizarea sistemului de învăţământ; depolitizarea funcţiilor de conducere etc”.

Potrivit FSLI, ordonanţă reglementează, printre altele, următoarele aspecte: revenirea clasei a IX-a la liceu; deblocarea funcţionării consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ; crearea cadrului pentru organizarea, în regim de urgenţă, a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere din inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ; eliminarea obligativităţii educatoarelor şi învăţătorilor, absolvenţi de studii medii, de a-şi completa studiile pentru dobândirea unei diplome de licenţă. „În perioada următoare, Guvernul României, precum şi Ministerul Educaţiei Naţionale, trebuie să se aplece mai mult asupra acestor neajunsuri existente de la nivelul învăţământului preuniversitar şi să identifice soluţii de rezolvare a acestora, dacă se doreşte cu adevărat o reformare durabilă şi realistă a sistemului educaţional”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.