INEDIT Absolvenţii de liceu nu primesc diplomele din cauza DNA


Premiere 1Cel puţin deocamdată, absolvenţii de liceu din 2014 vor trebui să se mulţumească doar cu adeverinţe pentru promovarea Bacalaureatului deoarece Ministerul Educaţiei Naţionale nu a tipărit diplomele. Nu se ştie când va fi deblocată situaţia după ce  tipărirea documentelor a fost suspendată în urma unei anchete a DNA. Mulţi dintre ei au nevoie de diplome pentru a se înscrie la universităţi din străinătate.Potrivit informaţiilor provenite din partea ISJ Gorj, duminică 13.07.2014, în intervalul orar 10.00-14.00, toate liceele se vor prezenta la sediul ISJ pentru vizarea adeverinţelor, procedură hotărâtă de MEC în premieră, până acum diplomele fiind semnate doar de conducerile şcolilor.

DNA verifică Ministerul Educaţiei Naţionale de câteva luni bune, dar efectele se văd doar acum. Procurorii vor să ştie cum a fost posibil ca din 1991 până în 2013, o singură firmă privată să tipărească an de an diplomele de Bacalaureat, relatează Digi24.Este vorba de un contract anual de aproximativ jumătate de milion de euro pentru care nu s-a făcut niciodată vreo licitaţie, ci doar încredințări directe.

Ca atare, în acest caz, s-a început urmărirea penală in rem pentru corupţie şi evaziune fiscală. Urmarea fiind că  Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit că diplomele nu vor mai fi tipărite, iar elevii de liceu vor primi doar adeverinţe care atestă că au trecut examenul vieţii.

Ancheta dă peste cap planurile celor care vor să devină studenți peste graniţe. Ei au nevoie de diplomele tipărite pentru a-şi putea înscrie dosarele, acte care nu pot fi obţinute. Cei de la Ministerul Educaţiei spun că ar putea tipări diplomele la Imprimeria Naţională, dar pentru acest lucru e nevoie de o serie de hotărâri de Guvern care încă nu s-au dat. Ce vină au elevii în această situaţie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.