Liderii elevilor din România se întâlnesc la Sinaia


Deybat 1Liderii elevilor din România se întâlnesc în perioada 5-12 august 2014, la Sinaia, la Şcoala de vară, unde va avea loc Adunarea generală extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), pentru a dezbate şi vota un nou regulament de organizare şi funcţionare internă. Potrivit site-ului CNE, cu acest prilej va fi elaborată şi metodologia pentru alegerile din anul şcolar viitor.

Pe parcursul săptămânii petrecute la Sinaia vor avea loc sesiuni de dezvoltare personală şi profesională prin traininguri şi workshopuri facilitate de profesori din reţeaua de formatori a CNE. Deschiderea oficială a Adunării generale a avut loc miercuri, invitaţi fiind reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Tineretului şi Sportului, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi Uniunea Studenţilor din România, precum şi liderii Asociaţiei Elevilor Mehedinţeni, ai Asociaţiei Tinerilor pentru România.

Adunarea CNE este a doua întâlnire de acest gen în anul şcolar 2013-2014, după cea din februarie, de la Braşov, care a avut ca scop alegerea noii conduceri a elevilor.

Vom avea un nou statut al elevilor

Statutul elevului va fi gata până în septembrie spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor. Aceştia au avut o reuniune, în perioada 7-11 iulie, la Bucureşti. Este vorba de şedinţa de lucru a Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor. În cadrul acestui eveniment, s-au purtat discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Senatului şi ai Guvernului României. În cadrul întâlnirii cu Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, s-a stabilit ca până la data de 1 septembrie, odată cu Regulamentul de Funcţionare al Consiliilor de Administraţie şi al Regulamentului de Organizare Internă şi de Funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar să se aprobe şi cel mai important document al elevilor din România – Statutul Elevului.

În ceea ce priveşte prezenţa reprezentantului elevilor în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie, decizia luată în absenţa acestuia va fi nulă, excepţie făcând o serie de situaţii care vor fi precizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale alături de CNE. Un alt punct de pe agenda întâlnirii l-a reprezentat situaţia Diplomelor de Bacalaureat, aceasta urmând să se soluţioneze în colaborare cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe pentru ca universităţile din afară să recunoască acele adeverinţe care vor substitui, temporar, diplomele absolvenţilor.De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor a propus ca reprezentaţii elevilor să contribuie la revizuirea programei şcolare, printr-o serie de propuneri, în contextul în care aceasta nu este adaptată nevoilor elevilor şi condiţiilor socio-economice. O altă întâlnire de pe agenda de lucru a reprezentanţilor elevilor a fost discuţia liberă purtată cu preşedintele Comisiei de învăţământ din cadrul Senatului României, prof. dr. univ. ing. Ecaterina Andronescu, cu privire la digitalizarea sistemului de învăţământ. De asemenea, în urma întâlnirii cu Ministrul Secretar de Stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cristian Cosmin, Consiliului Naţional al Elevilor i s-a aprobat cererea de a fi din nou membru în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret şi cu această ocazie au fost dezbătute iniţiative pentru tinerii din România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.