Mitropolitul Olteniei a fost oaspetele directorilor de școli din Gorj


 

 

DSC00003

Dacă săptămâna trecută directorii de școli și inspectorii școlari s-au întâlnit cu ministrul Educației și Cercetării Științifice, în această săptămână mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a participat la o ședință de același calibru. Capul Mitropoliei Olteniei nu a făcut decât să mulțumească pentru buna colaborare care există între autoritățile ecleziastice și cele laice din învățământ, mulțumind pentru implicarea directorilor de școli în procesul de consultare a părinților privind frecventarea orei de religie, în condițiile legii. Un procent covârșitor de elevi din județul Gorj au ales să urmeze Religia și în perioada următoare.

Directorii de școli s-au întâlnit joi, 5 martie a.c., cu mitropolitul Olteniei aflat într-o vizită în județul Gorj. Înaltul prelat a dorit să mulțumească întregii comunități didactice din Gorj pentru modul de implicare în predarea Religiei în școli. Învățători, profesori și diriginții s-au implicat în consultarea părinților în condițiile legii.

Până la 5 martie 2015, aproximativ 90% dintre elevii din Gorj  care fac în prezent religie ca materie opţională au ales să urmeze în continuare acest curs.În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.CCR arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.În şcolile din România, religia face parte din trunchiul comun şi este predată pentru toate cele 18 culte recunoscute.

IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, a salutat buna colaborare cu autoritățile școlare din Gorj, mărturisind că s-a implicat personal ca profesor și ca ierarh bisericesc, ca această disciplină să se predea în continuare în școlile din toată țara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.