Învățământul particular va fi finanțat de stat


_DSC0155Senatorii au aprobat, miercuri, ca statul să asigure finanţarea de bază şi pentru învăţământul particular şi confesional preuniversitar acreditat începând cu anul şcolar 2015-2016, ei adoptând în acest sens OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, care prevede, printre altele, şi modificări la Legea educaţiei naţionale.


„Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului – de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9, alin.2) şi art. 101, alin.2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011”, se arată într-un amendament al senatorului Ovidiu Donţu, asumat de Comisia pentru muncă şi adoptat de Senat.

Comisia motivează acest amendament prin faptul că învăţământul obligatoriu în România este, în urma introducerii clasei pregătitoare, de 11 ani, astfel că „este normal ca şi pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat”.

Potrivit Comisiei, obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar opţiunea acestora pentru un sistem privat de învăţământ „nu este suficientă pentru a decade din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de art. 32 din Constituţie”. De precizat este faptul că OUG nr. 83/2014 prevedea, la articolul 36, prorogarea prevederilor articolului 9, alin. 2) şi ale articolului 101, alin.2) până la data de 31 decembrie 2016, însă Comisia a decis că termenul până la care se prorogă respectivele articole este 15 septembrie 2015.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.