Concursul de Istorie ”Eroii Gorjului” la prima ediție


 

ATT_1430665788954_Afis Concursul Judetean Eroii Gorjului

 

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-Filiala Județului Gorj organizează în premieră un concurs pentru elevii Gorjului pentru ca aceștia să nu își uite înaintașii. Prezentăm în cele ce urmează Regulamentul acestui concurs:

  1. ORGANIZATOR

Organizatorul concursului este Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj. Parteneri: Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Asociația „Școala Gorjeană”.

  1. SCOPUL CONCURSULUI

Cunoașterea și prețuirea faptelor eroilor gorjeni participanți la Războiul de Independență, Războaiele balcanice, Primul și al Doilea Război Mondial, deținuți politici din închisorile comuniste, evenimentele din Decembrie 1989, teatrele de operațiuni din Kossovo, Irak, Afganistan; recunoașterea și aprecierea justă față de vitejia și pildele de sacrificiu ale eroilor gorjeni, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

  1. DURATA ŞI STRUCTURA CONCURSULUI

Concursul EROII GORJULUI, ediția I, destinat elevilor gorjeni din clasele V-XII, se desfăşoară în perioada 10-15 mai 2015, pe două secțiuni: literar-artistică (clasele V-VIII și IX-XII) și științifică (IX-XII). Premierea va avea loc în data de 20 mai 2015.

Participanții la concurs vor redacta o lucrare de 2-3 pagini, secțiunea literar-artistică (amintire, evocare, portret, povestire, eseu etc.) și 3-5 pagini, secțiunea științifică (medalion, reportaj, interviu, schiţă biografică, eseu etc.  vizând contribuţia eroului desemnat la derularea unui fapt istoric etc.; lucrările pot fi însoțite de ilustraţii diverse, ca anexe, valorificându-se copiile de pe documente ale epocii: portrete, fotografii de grup, fotografii din timpul celor două războaie mondiale, fotografii de la diverse ceremonii militare, inclusiv de decorare a unor militari, acte militare, brevete, ordine de serviciu, foi de drum, scrisori din timpul războiului, cărţi poştale, legitimaţii, acte doveditoare ale deţinerii unor medalii, decoraţii, ordine, comunicate privind decesul eroului respectiv primite de la autorităţile militare, extrase din presa vremii etc.), precizând bibliografia consultată, în Word, font Times New Roman, dimensiunea 12, spațiere 1,5.

  1. MODUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

4.1. Înscrierea la concurs

Participarea la concurs este validată cu condiţia ca lucrările transmise să fie însoţite de datele de identificare ale autorilor acestora. Datele respective sunt necesare pentru evidenţa participanţilor şi se referă la: 1. Secțiunea concursului; 2. Nume şi prenume; 3. Unitatea școlară și clasa; 4. Profesorul coordonator; 5. Număr de telefon de contact sau adresă de e-mail valide. Lucrările realizate de participanţi vor fi transmise prin e-mail, la adresa: ancermgorj@yahoo.com, în perioada 10-15 mai 2015. Completarea eronată sau incompletă a datelor personale de identificare nu va permite înscrierea la concurs şi în consecinţă va anula participarea la acesta.

4.2 Desfăşurarea concursului

O comisie formată din trei evaluatori (1 profesor de istorie, 1 profesor de limba și literatura română, 1 reprezentant al A.N.C.E.R.M. Gorj) va analiza lucrările transmise de participanţi, în funcţie de calitatea redactării acestora (tratarea, în cadrul eseului, a unui subiect relevant pentru tema indicată, prezentarea logică a ideilor însoţite de argumente şi exemple convingătoare, organizarea ideilor într-un text ce urmează o structură clară, echilibru între introducere, cuprins şi încheiere, capacitatea de analiză şi interpretare, coerenţă între idee şi argument, respectarea normelor de punctuaţie şi ortografie).

  1. PREMIILE OFERITE

Premiile acordate câştigătorilor constau în 9 trofee (Locurile I, II și III pentru fiecare secțiune, gimnaziu și liceu, conform precizărilor de la secțiunea 2.), diplome eliberate de către A.N.C.E. „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj, Revista „Gorjul eroic” ș.a. Activitatea de premiere va avea loc cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Înălţării şi a Eroilor, respectiv în după-amiaza zilei de miercuri, 20 mai 2015, orele 18.00, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul unui program adecvat evenimentului.

  1. ALTE DISPOZIŢII

Participarea la concurs implică obligativitatea respectării prevederilor prezentului Regulament.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.