Elevii din Gorj sărbătoresc Ziua Mondială a Educației


DSC_0111Ziua Internațională va fi marcată în toate unitățile școlare din județul Gorj prin organizarea unor manifestări și activități recreative pentru elevi. Elevii și cadrele didactice vin la școală dar nu vor face ore ci alte activități complementare. Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, a transmis deja în școli un mesaj pe care îl redăm în cele ce urmează:

”În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCAŢIEI, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.
Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.
Este recunoscut, astfel, meritul dascălilor în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi.
Profesorul este acea persoană care a evadat, a văzut lumina soarelui, a văzut realitatea, a obţinut cunoaşterea şi doreşte să o împărtăşească celor înlănţuiţi. Riscul pe care şi-l asumă este foarte mare, deoarece neiniţiaţii pot vedea în profesor un bufon, un nebun, vor considera drumul cunoaşterii inutil, dureros, imposibil de înţeles. Însă, un profesor care îşi stăpâneşte foarte bine meseria va reuşi să elibereze cât mai mulţi neiniţiaţi, va reuşi să îi formeze, va reuşi să îi convingă să îl urmeze pe drumul cunoaşterii.
De altfel, educaţia ar trebui să stea, indiscutabil, la baza evoluţiei pozitive a unui stat, însă chiar ei, unii dintre dascălii care ar trebui să creadă că statul poate fi salvat prin educaţie, nu mai cred cu tărie că se poate realiza acest lucru. Motivele sunt multe, iar cei care ar trebui să contribuie la atingerea acstui obiectiv tot mai dezinteresaţi.
Măcar astăzi, politicienii ar trebui să se gândească la școală și să-și amintească imaginea educatorului, învățătorului, profesorului, cei care i-au ajutat să scrie primele litere, să rostească corect cuvintele în limba română și să facă primele socoteli, cei care le-au deschis ochii către lume. Dar, cel mai important, le-au călăuzit primii pași în viață, ajutându-i să devină…oameni.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ, care reprezintă și apără interesele a 60% din salariații din sistemul preuniversitar al judeşului Gorj, are obligația de a acționa, prin toate mijloacele, pentru îmbunătățirea statutului social al salariaților din învățământ și a condițiilor de muncă.
Astfel, în ultima perioadă ne-am implicat în elaborarea proiectului legii salarizării din sectorul bugetar și, așa cum stau lucrurile până acum, sunt șanse mari ca salariile din învățământ să se dubleze în următorii 3-4 ani.
De asemenea, un demers important este cel prin care dorim să legiferăm statutul de autoritate publică pentru cadrele didactice, măsură care ar conduce la crearea unui climat de ordine, disciplină și respect în desfășurarea actului educațional, iar cadrele didactice vor putea să se bucure de respect din partea elevilor și părinților.
Totodată, F.S.L.I. a început lupta împotriva birocrației care a sufocat sistemul de învățământ, dascălii fiind transformați în sclavii hârtiilor. Am avut mai multe discuții cu repezentanții M.E.C.S. pe această temă și am convenit ca numărul comisiilor din unitățile de învățământ să fie reduse de la aproximativ 40, câte există în present, la maximum 7-8. Avem speranța că, în perioada imediat următoare, M.E.C.S va da un ordin prin care se va legifera această diminuare semnificativă a numărului de comisii.
Suntem convinși că, împreună și cu perseverență, aceste neajunsuri vor fi rezolvate și vom reuși să recăpătăm statutul și respectul avute odată.
Trecând cu vederea lista infinită a problemelor din educaţie, e o zi festivă și cred că trebuie să ne amintim cu toţii de anii devenirii noastre, de dascălii care ne-au marcat existenta şi ne-au format ca oameni.
Fără educație și oameni dedicați care să o facă, o națiune nu are valoare!
Vă urez multă sănătate, bunăstare, verticalitate, inspiraţie pentru a ghida tinerii în lumea cunoştinţelor şi să trăiţi din plin satisfacţia performanţei.”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.