Elevii vor beneficia de decontarea abonamentelor în totalitate


microbuze-scolareSunt șanse ca din această toamnă, elevii de liceu să primească sume mărite pentru abonament și nu cele plafonate ca până acum. Un astfel de proiect de lege prin care elevii vor beneficia de decontarea întregii sume pentru abonamentele de transport școlar o să ajungă în plenul Camerei Deputaților cu raport favorabil.

 

Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a dat în această săptămână  raport de adoptare pentru un proiect de lege prin care elevii vor beneficia de decontarea întregii sume pentru abonamentele de transport şcolar, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.
„PNL a iniţiat şi susţinut această măsură a eliminării plafonării abonamentelor elevilor navetişti pentru că varianta actuală, impusă de Guvernul Ponta pentru a face economii, este o măsură profund discriminatorie. Conform Legii Educaţiei Naţionale, dar şi prevederilor Constituţiei naţionale, fiecare cetăţean are drepturi egale la învăţătură, iar statul este obligat să le asigure accesul nediscriminatoriu la educaţie. Nicăieri în Constituţie sau LEN 1/ 2011 nu scrie că abonamentul necesar pentru a ajunge la şcoală se poate deconta parţial”, precizează Turcan.

Potrivit sursei citate, în prezent, părăsirea timpurie a şcolii este de 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-şi continuă studiile liceale din motive financiare. Ea susţine că Guvernul trebuie să ţină cont de faptul că din 2020 liceul va fi obligatoriu prin lege, iar unul din cinci elevi nu-şi permite să plătească nici măcar costurile de transport.

„În ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restanţele înregistrate la naveta şcolară. În acest moment, sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic, iar suma decontată de către stat este de cele mai multe ori la jumătatea cheltuielii reale sau chiar mai puţin. În această situaţie sunt elevii din judeţe precum: Alba, Arad, Argeş, Caraş-Severin, Prahova, Brăila, Constanţa, Galaţi, Dâmboviţa, Mehedinţi, Satu Mare, Dolj, Mureş, Vâlcea, Giurgiu. La şcolile din judeţele Cluj şi Timiş elevii navetişti au primit înapoi doar 70% din costul navetei”, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpress

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.