Rezultat modest la Bacalaureatul din județul Gorj


rezultate_bacalaureat_4_01

Gorjul a obținut o rată a promovabilității la examenul de Bacalaureat de 57, 42% care ne plasează în ultimele zece județe din țară înainte de contestații. 872 dintre absolvenții de liceu care au susținut examenul au depus contestații, cerând ca lucrările să le fie recorectate. Cele mai multe contestații s-au înregistrat la proba la alegere a profilului și specializării – 302, urmată de proba obligatorie a profilului – 289 și proba la Limba și literatura română – 281. În topul liceelor gorjene rămân Colegiile Naționale ”Tudor Vladimirescu”, ”Ecaterina Teodoroiu” și Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu și Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu. Din afara Târgu-Jiului au obținut rezultate bune Liceul Teoretic Novaci și Liceul ”Mihai Viteazul” Bumbești- Jiu.

Bacalaureatul 2016 a ajuns în faza contestațiilor, acestea influențând în general puțin rezultatele finale. Gorjul se plasează în ultimele 10 județe din țară pe rezultat general dar dacă este să privim rezultatele absolvenților 2016 o să constatăm că 2/3 dintre aceștia au promovat. Cei care nu au promovat examenul la momentul potrivit nu reușesc să facă față cerințelor mai ales în condițiile de corectitudine în care se desfășoară examenul maturității în ultimii ani.Cei care văd procentele modeste ale liceelor gorjene trebuia să ia în calcul și pe cei care își doresc promovarea acestui examen de mai mulți ani.

Superlativele lui 2016

Rata promovabilităţii Bacalaureatului la Gorj a fost de 57,42%. La capitolul pozitiv se înscriu rezultatele de peste 90% obținute de CNTV, CNSH, CNET și CN ”George Coșbuc” Motru secondate de Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, Liceul Teoretic Novaci și Liceul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu.

Patru eleve din judeţul Gorj au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat: Oana Mihaela Florescu, Ioana Patricia Işfan şi Adina Gabriela Mergea, toate au absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și o tânără de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru, Delia Roxana Ionete.

Rezultate foarte bune  au obţinut şi alţi doi elevi ale unor licee din municipiu. Daniel Cusma, absolvent al Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” şi Roberta-Carla Niculescu, absolventă a CNTV, au obţinut media 9,98.În topul elevilor de elită ai Gorjului se află Hortensia Tănescu, absolventă a Colegiului Naţional „Spiru Haret”, aceasta obţinând 9,96. Alexandra Anghelache-Dobrescu şi Maria-Francesca Gherghe au absolvit Colegiul „Tudor Vladimirescu” şi au obţinut 9.93, la fel ca şi Georgiana Cristina Nan, de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

Topul negativ

La capitolul negativ topul este deschis de  Liceul Tehnologic Stoina, unde doar unul din cei 22 de elevi de clasa a XII-a a reușit să ia Bac-ul. În aceeași categorie, a „codașilor” este inclus şi Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, cu doar nouă promovați, din 44 de elevi sau Liceul Tehnologic Baia de Fier, cu doar şase promovați, din 25 de elevi înscriși. Nici la Liceul „Gral. Constantin Șandru” din Runcu situația nu este prea departe, aici doar nouă din cei 29 de elevi promovând. Promovabilitate scăzută a fost înregistrată și la Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, unde au promovat doar 10 din 38 de elevi. Astfel, la Liceul Tehnologic Tismana au promovat doar trei elevi, din 42, ceea ce înseamnă o promovabilitate de sub 10%.

Rezultate mai bune s-au înregistrat la  Colegiul Tehnic Mătăsari, unde  au promovat 43 din cei 84 de elevi înscriși. Şi la Rovinari au trecut bacul 43 de elevi ai Colegiului „Gheorghe Tătărescu”, însă înscrişi în examen au fost 135. La fel este și la Liceul Tehnologic Turceni, unde au promovat 83 de elevi, din 282 înscriși. Colegiul Tehnic Motru are 104 promovați, din 315.

În Târgu-Jiu,  Liceul Energetic Târgu Jiu, cu 26 de promovați din 146 înscriși, Colegiul Tehnic Nr. 2 unde doar 19 elevi din 115 reușind să ia bacul, dar și Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, aici doar 13 din 89 de elevi fiind în stare să promoveze, oferă topul negativ.

872 de contestații

872 de candidați din județul Gorj au contestat notele ce le-au fost acordate la examenul de Bacalaureat. Cei mai mulți au cerut recorectarea lucrărilor redactate la proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele finale ale Bacalaureatului vor fi afișate sâmbătă, 16 iulie.

Marți după-amiază, după afișarea rezultatelor la Bacalaureat, între orele 16:00 și 20:00, 872 dintre absolvenții de liceu care au susținut examenul au depus contestații, cerând ca lucrările să le fie recorectate. Cele mai multe contestații s-au înregistrat la proba la alegere a profilului și specializării – 302, urmată de proba obligatorie a profilului – 289 și proba la Limba și literatura română – 281. Potrivit calendarului de desfășurare a examenului de Bacalaureat, aceste contestații vor fi soluționate până pe 15 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 16 iulie. Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii. Pentru lucrările care au primit iniţial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menţionate mai sus, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte.
Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reamintim că, înainte de contestații, procentul de promovabilitate înregistrat la nivelul județului Gorj este de 57,42, reușind să obțină cel puțin media 6 1934 dintre cei 3368 de candidați care au susținut toate probele. 220 dintre candidații respinși au medii între 5 și 5,99. 301 dintre candidații înscriși inițial nu s-au prezentat la una sau mai multe probe, iar trei au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

O nouă șansă pentru absolvenți

Cei care nu vor promova examenul nici după contestații, dar și cei care nu au participat la această sesiune se pot înscrie la a doua sesiune a Bacalaureatului săptămâna viitoare. Potrivit calendarului, perioada rezervată înscrierii candidaților este 18-22 iulie. Aceștia vor susține examenul în perioada 16-26 august, după cum urmează: 16-17 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 18-19 august – evaluarea competențelor digitale; 22 august – proba scrisă la Limba și literatura română; 23 august – proba scrisă la limba și literatura maternă; 24 august – proba obligatorie a profilului; 26 august – proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 29 august; în aceeași zi vor putea fi depuse și eventualele contestații. Rezultatele finale ale examenului vor fi afișate în cursul zilei de 1 septembrie.

 

 

 

Un gând despre “Rezultat modest la Bacalaureatul din județul Gorj

  1. De dragul …adevărului istoric: Liceul Teologic are un procent de promovabilitate mai mare cu 12% față de Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru. Sau nu contează?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.