Despre Tabăra Meseriașilor …prin ochii participanților


MESE  1 MESE 2 MESE 3

 

          … Se vorbește puțin în mass-media!

            Aproape deloc!

            Nu înțeleg de ce nu apare pe posturile de televiziune! …

          OMV Petrom mi-a oferit în această vacanță o experiență de neuitat. Mi-am trimis candidatura pentru cadru didactic însoțitor din curiozitate, fără prea mari așteptări. Am descoperit aici însă o echipă de „meseriași”, profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, oameni cărora le pasă… Le pasă de țara asta … Le pasă de români … Nu credeam că mai există!…. Poate e doar o părere, un vis frumos, al unui dascăl care nu înțelege foarte bine cum stau lucrurile cu politicul … cu agentul economic … cu ministerele … știe numai să-și facă treaba la catedră!

Despre ce e vorba?

„Tabăra Meseriașilor”, din cadrul inițiativei România Meseriașă, este un proiect de educație profesională și tehnică, susținut de OMV Petrom, care se bazează pe ateliere de dezvoltare profesională și personală. Acestea sunt destinate elevilor și profesorilor din clasele IX-XI, de la 24 de licee tehnologice și școli profesionale din județul Gorj.

Tabăra Meseriașilor completează programa școlară și îi ajută pe elevi să fie mai pregătiți pentru piața muncii, după încheierea studiilor. În ediția din 2016, proiectul se concentrează asupra a patru domenii studiate de elevi: mecanică; electric, electronică și electromecanică; turism și alimentație; construcții, instalații și lucrări publice.

Am participat ca profesor „meseriaș” în seria „electric, electronică și electromecanică”, desfășurată în perioada 31 iulie – 6 august 2016 și după cum spuneam, mă consider o norocoasă.

Programul a fost plin și solicitant, elevii s-au distrat, au învățat lucruri noi, au cântat la chitară, au râs, au dansat, au spus multe glume, au făcut poze, au învățat cum să comunice mai bine și au vorbit despre un viitor mai bun, un viitor sustenabil din punct de vedere energetic.

Proba finală a Seriei Electricienilor a fost una dintre cele mai frumoase experiențe atât pentru elevi, cât și pentru mentorul Mihai Toader-Pasti: „Proba finală a atelierelor a constat în construirea orașului viitorului, un Târgu Jiu sustenabil și verde. Macheta a fost construită de la zero de elevi, împreună cu rețeaua electrică, pentru care producția de energie a fost realizată cu ajutorul panourilor fotovoltaice și turbinelor eoliene.

Exercițiile s-au axat pe două direcții, în primul rând pe partea de dezvoltare personală, apoi pe latura profesională. Nu a fost greu, dar a fost foarte intens. Elevilor le-a plăcut la nebunie faptul că au înțeles și imaginea de ansamblu, pentru ca ulterior să poată pună ei piesele în acest puzzle educațional cu ajutorul profesorilor.”

               Același Mihai Toader-Pasti a răspuns la întrebările reporterilor din Tabăra Meseriașilor:

               Cum putem îmbunătăți educația profesională din România?

„Dacă am realiza că suntem cu toții responsabili de educația copiilor noștri și nu am mai delega această responsabilitate doar către profesori, cred că s-ar schimba multe. E nevoie de un dialog real la nivelul școlilor între elevi, părinți, profesori și ministere pentru stabilirea nevoilor și priorităților. Cred că e nevoie de o programă școlară mai puțin încărcată și mai flexibilă.

E nevoie de un plan la nivelul școlilor și de implicarea firmelor în furnizarea de produse sau servicii. Trebuie să existe o colaborare între școli, părinți, companii și ONG-uri cu Ministerul Educației. Mi se pare utilă înființarea unei asociații pentru profesorii din colegiile tehnologice și școlile profesionale care să promoveze aceste practici și care să aibă delegați în Ministerul Educației și la nivelul Președinției.”

                 De ce anume trebuie să țină cont în viață viitorii meseriași?

„De faptul că aproximativ ⅓ din viață dormim, ⅓ muncim și ⅓ rămâne pentru noi. Cred că au înțeles cât de importantă este alegerea domeniului în care vor activa ⅓ din viața lor. Și că dacă aleg un domeniu din pasiune, va fi exact cum spune proverbul, adică nu vor munci nicio zi din viața lor. Îi sfătuiesc să rămână ambițioși, altruiști și dornici să învețe permanent.”

 

Prof. Carmen Vulpe

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.