Învățământul preuniversitar va avea un Cod de Etică


cne-1 cne-3 cne-2

Sâmbătă, 11 noiembrie 2016, a avut loc adunarea generală a Consiliului Național de Etică, constituit conform Ordinului nr 5550 din 6 octombrie 2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Etică din învățământul preuniversitar. Vestea cea bună este că a fost adoptat un document care în această lună va fi înaintat MENCS și pus în dezbatere publică.

Orașul Craiova a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute Adunarea Generală a Consiliului Național de Etică, organism ce funcționează în subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice din luna mai 2016.Organizatorul activității a fost Inspectoratul Școlar Dolj. În  acest organism se regăsește câte un reprezentant al fiecărui județ, acolo unde funcționează câte o Comisie Județeană alcătuită din 9 membri. Județul Gorj are ca reprezentant în Consiliul Național de Etică pe Cornel Șomîcu, director al Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești.

Adunarea general a Consiliului Național de Etică a elaborat, analizat și aprobat proiectul Codului de Etică pentru Învățământul Preuniversitar, document ce va fi înaintat MENCS până la data de 23 noiembrie 2016. Acest proiect va fi pus în dezbatere publică în următoarea perioadă și va deveni lege în cursul anului 2017.

Potrivit  Regulamentului de funcționare al Consiliului Național de Etică, acesta  analizează şi soluţionează operativ, eficient şi echidistant abaterile de la prevederile codului de etică;  prezintă anual un raport cu privire la faptele sesizate şi analizate în cadrul consiliului. În conţinutul raportului nu vor fi prezentate decât estimativ sesizările şi reclamaţiile considerate şi demonstrate ca nefondate, iar pentru cazurile cu implicaţii minore se va păstra confidenţialitatea în privinţa identităţii persoanelor implicate. Acest raport se face public;  notifică, prin intermediul comisiei de etică a judeţului/a municipiului Bucureşti, instituţiile statului, atunci când apar cazuri care sunt de domeniul legii penale, şi pune la dispoziţia acestora toate informaţiile pe care le deţine cu privire la cazurile respective;  activează împotriva acţiunilor denigratoare şi calomnioase adresate atât personalului, cât şi unităţilor/instituţiilor de învăţământ preuniversitar ș.a.

Mai reținem că se  organizează anual câte două întruniri la nivel naţional. Aceste întruniri se consideră a fi statutare dacă sunt prezenţi cel puţin 31 dintre cei 42 de delegaţi stabiliţi conform prevederilor art. 7 alin. (2) lit. c). În 2016 au existat întruniri la București și Craiova.

Potrivit președintelui Consiliului Național de Etică, prof.dr.ing. Gabriela Despan, în 2017 învățământul preuniversitar va avea un Cod de Etică funcțional. Astfel, după 60 de zile de dezbatere public, documentul va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare. Revista ȘCOALA GORJEANĂ va publica în exclusivitate documentul ce va fi înaintat MENCS.

 

Nicoleta Glaje

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.