Proiect ERASMUS+ la COLEGIUL TEHNIC Nr. 2 TG-JIU – pregătire profesională de calitate pentru viitor –


11 20161116_13061020161116_1313161În perioada 2016-2017, COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-Jiu va implementa Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET, „Calitatea europeană în formarea profesională a elevilor din învățământul tehnic profesional”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Bugetul este aprobat de Agenţia Naţională pe durata a 12 luni de proiect şi 57 zile de mobilitate în valoare de 121.205.00 euro. În data de 16 noiembrie 2016 a avut loc conferința de lansare de 16 noiembrie 2016, orele 1300 la sediul Colegiului Tehnic Nr. 2, în sala de ședințe.

Acest proiect, prin activitățile pe care și le propune și rezultatele pe care le va obține, va duce la sporirea vizibilității și a prestigiului Colegiului, la creșterea atractivității învățământului tehnic în rândul elevilor, la scăderea ratei abandonului școlar și la creșterea șanselor de integrare pe piața muncii din țară și din UE a absolvenților noștri.
Grupul ţintă este format din elevi care urmează să efectueze stagiile de instruire practică obligatorie aferente semestrului al II-lea. Aceste stagii au un nivel ridicat de aplicabilitate şi sunt de importanţă majoră pentru viitorii angajați în domeniul pregătirii de bază deoarece vizează activităţi specifice, necesare pentru fixarea cunoștințelor din curriculumul şcolar pentru disciplina CDL- Pregătire practică comasată.
Trei grupuri, a câte 15 elevi, însoțiți de cadre didactice, vor participa la stagii de pregătire practică pentru următoarele domenii:
1) „Pregătire de bază în domeniul electronică – automatizări”, clasa a-X-a, domeniul Electronică automatizări;
2) „Pregătire în vederea integrării la locul de muncă în domeniul Electromecanic”, clasa a-X-a,domeniul Electromecanică;
3) „Tranziția de la școală la piața muncii”, clasa a-X-a, domeniul Protecţia mediului.
Organizațiile de primire se găsesc în 3 țări din Uniunea Europeană: Portugalia, Cipru și Polonia, după cum urmează:
 Institutul Național de Sănătate Dr. Ricardo Jorge (INSA), Lisabona, Portugalia – domeniul protecția mediului
Fondată în 1899 de către medic și umanist Ricardo Jorge (Porto, 1858 – Lisabona, 1939), ca laboratorul principal al sistemului de sănătate portughez, INSA este un departament central al Ministerului portughez al Sănătății, cu autonomie științifică, tehnică, administrativă și financiară, organizată în șase departamente:
• Departamentul de Alimentație și Nutriție;
• Departamentul de Boli Infecțioase;
• Departamentul de Epidemiologie;
• Departamentul de Genetică;
• Departamentul Bolilor Cronice și de Promovare a Sănătății;
• Direcția de Sănătate a Mediului.
 KOUSIOS ELECTRICAL LTD- Pathos, Cipru – domeniul electromecanică
Organizaţia de primire P.KOUSIOS ELECTRICAL LTD este specializată în domeniul instalaţiilor electrice şi mecanice, inclusiv centrale de incalzire, aer condiţionat, de tratare a apei, de ventilaţie, sisteme de vid, sisteme de automatizare comerciale şi de locuinţa, sisteme de stingere a incendiilor şi sisteme solare. Compania are cunoştinţe vaste şi experienţă în domeniul automatizărilor casnice şi sistemelor de energie regenerabilă.
 Centrum Kształcenia Praktycznego – WROCLAW, POLONIA domeniul electronică automatizări
CKP Wroclaw este un centru de formare înfiinţat în 1996 după model german, care are rolul de a susţine, pe de-o parte, şcolile VET din Silezia Inferioară în organizarea stagiilor de instruire practică ale elevilor în vederea obţinerii calificărilor şi, pe de altă parte, firmele din regiune în organizarea cursurilor de formare continuă pentru angajaţii acestora. De asemenea, CKP oferă sprijin tuturor persoanelor care doresc să se perfecţioneze sau sa obţină o calificare în profesii care au devenit în prezent din ce în ce mai căutate pe piaţa muncii.
Centrul este echipat cu utilajele, echipamente şi instalaţii de ultimă generaţie, are laboratoare şi ateliere moderne care sunt sistematic modernizate în acord cu cerinţele de pe piaţa muncii şi cu schimbările produse la nivel de domeniu şi calificare.
Pe tot parcursul derulării proiectului se va urmări atingerea obiectivelor propuse și a rezultatelor așteptate. Metodele activ participative, recunoscute la nivel european, aplicate de tutorii de stagiu, monitorizarea și evaluarea într-un sistem diferit de cel românesc, vor antrena elevii în activitățile practice, care le vor stimula interesul, curiozitatea, creativitatea și vor garanta dobândirea cunoștințelor de specialitate, a abilităților și competențelor cheie și specializate prevăzute în Standardele de Pregătire Profesionale specifice calificărilor pentru care se pregătesc.
Activitățile de învățare în care elevii vor fi implicați sunt exclusiv activități practice, care le vor da posibilitatea să lucreze efectiv cu echipamente, aparatură și materiale performante, ce răspund exigențelor actuale iar aceștia vor fi motivați să continue procesul de învățare în domeniu pentru ca la sfârșitul studiilor să obțină mai ușor o angajare în țară sau în străinătate conform calificării pentru care au fost pregătiți.

Prof. Bîzocu Codruța
Prof. Șofei Carmen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.