A dispărut Contractul Colectiv de Muncă pentru Educație de la MEN


Sindi 1Cele două federații reprezentative din învățământul preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” au solicitat  ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, efectuarea unei anchete în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de “dispariţia”‘ celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, semnate în luna decembrie 2016 de fostul ministrul Mircea Dumitru şi cele două federaţii sindicale.

Această anchetă se impune, având în vedere atât consecinţele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învăţământ preuniversitar şi salariaţilor (imposibilitatea funcţionării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradaţiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cât şi informaţiile false vehiculate pe reţelele de socializare“, susţin sindicaliştii într-un comunicat remis presei. Totodată, aceștia  solicită MEN să comunice rezultatele anchetei şi măsurile dispuse în urma desfăşurării acesteia.

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din cadrul MEN, Liviu Pop, declara săptămâna trecută  într-o conferinţă de presă că nu există un contract colectiv de muncă la nivelul sistemului de învăţământ.

“Avem o problemă pe care am discutat-o chiar de dimineaţă cu domnul ministru legată de legea bugetului de stat. Cu cât întârzie legea bugetului de stat… Noi trebuia din 13 februarie să începem procedura pentru aprobarea gradaţiilor merit în învăţământul preuniversitar. Aşa cum bine ştiţi, toţi profesorii merituoşi o dată pe an pot să îşi depună dosarul pentru gradaţia de merit. Câteva mii de persoane – aproape zece mii de persoane anual îşi depun aceste dosare. Anul acesta nu pot să îşi depună aceste dosare pentru că nu există contract colectiv de muncă la nivelul de sistem de învăţământ. Fostul Guvern a pierdut acest contract colectiv de muncă prin noiembrie-decembrie, neavând contract colectiv de muncă, în comisii paritare nu se pot face criteriile pentru fiecare disciplină, iar noi nu putem negocia contractul colectiv de muncă până după publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat”, a susţinut Liviu Marian Pop.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.