VERNISAJ ”Corabia visurilor”


 

 

Este un eveniment inedit care s-a desfășurat vineri la Motru în incinta Casei de Cultură. Ajuns la cea de-a patra ediție, vernisajul artistic “Corabia visurilor” și-a  demonstrat maturitatea creativă îmbinând o multitudine de activități și concept.

Contextul creat de artistul plastic al C.N. “George Coșbuc”, doamna profesoară de desen Popescu Lucica a reunit elevi, profesori și oficialități ale orașului, consilieri locali, directorul Casei de Cultură, directorul C.N.G.C., etc.
Naufragiul “imaginar” al actorilor noștri s-a materializat acum, la sfârșit de an școlar, în lucrări artistice plastice ale elevilor de la mai multe școli partenere ale județului nostrum, în eseuri literare și filosofice menite să explice concept cu încărcăturăconotativă și comprehensivă greu de pătruns. Latura interdisciplinară a acestei activități a fost marcată cu precădere de eseul “Vis transcendental” al elevei Novacovici Eunice, de eseul elevei Adelina Traicu, dar în special de scurtmetrajul realizat de cele două olimpice la disciplinele socio-umane Novacovici Eunice și Bianca Rotaru în colaborare cu doamna profesoară Mustață Ana.
Latura ludică a primit o exprimare suavă în eseul elevei Jianu Antonia și fragmentul citit cu multă maturitate de eleva Elinescu Alexandra de la clasa a IX-a E din celebra lucrare a lui Antoine de Saint-Exupery, “MIcul Prinț”.
Creațiile artistice au fost apreciate de participanții la acest vernisaj și cum preciza doamna director a C.N.G.C. Păuna Rodica “lucrările doamnei profesoare se remarcă cu precădere și scot în evidență maturitatea artistului care transcende orice context creat manual”.
Ochiul critic al profesorului de filosofie nu putea să nu remarce cu “bucurie intelectuală” faptul că acest vernisaj a fost o veritabilă lecție de filosofie în care parcă dicționarul acestei discipline fusese răsturnat în “Corabia visurilor”. S-au denotat pentru auditoriu concept ca “vis transcendental”, “a priori”, “a posteriori”, “vis Freudian”, “reverie”, “forme de imaginație voluntare sau involuntare”, “visul lui Icar”, ”vis religios”, ”vis de copil”. Chiar s-a făcut abuz de aceste concept care sunau atât de grav și de lucid pe “pe buze de copil” căruia îi este atât de teamă că va trebui să-și pună visele în urmă sau să le sigileze de teama adulților.
I-am încurajat cu toții prin alocuțiunile noastre și le-am promis că pot visa alături de adulți aici și pot conta pe adulții care-i vor ajuta să-și realizeze o parte din visele lor materiale sau intelectuale.
Cheseliță Ramona, o altă olimpică la dezbateri, a încheiat activitatea citindu-ne decalogul lui Octavian Paler și dând voie cârmaciului să ridice ancora “Corabiei visurilor” pe care am poposit cu toții pentru o clipă parcă.

Constantina Negrea, profesor coordonator al activităților educative
școlare și extrascolare , C.N. „George Cosbuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.