Arta dramatică în slujba educației


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul Erasmus + ”Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship” derulat de Fundația Cultural Științifică ”Gheorghe Magheru” a elevilor și profesorilor de la liceul cu același nume, a intrat deja în linie dreaptă, pregătindu-se de finalizare.

Astfel, joi-6 iulie 2017- a avut loc conferința de diseminare a activităților și rezultatelor realizate în cadrul proiectului, în cadrul unei ambianțe deosebinte din Sala de Conferințe a Hotelului ”Europa” și în prezența unei asistențe de exceție formată din Adrian Tudor,  viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, Octavian Petrovici- șeful de cabinet al deputatului Mihai Weber, Cristian Vlad și Sorin Todor,  reprezentanți ai Ministetului Educației Naționale, reprezentanți ai ISJ Gorj, directori de școli, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, reprezentanți ai Muzeului Județean și al Bibliotecii Județene Gorj, profesori, părinți, actori și elevi.

Așa cum aveam să aflăm de la domnul Marius Buzera, coordonatorul proiectului, activitățile au vizat identificarea și realizarea unor noi instrumente didactice ce pot fi folosite în activitățile de instruire formală și non-formală. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu alte 5 instituții din Spania, Lituania, Polonia, Italia și Suedia, iar pe durata acestuia elevii au beneficiat de cursuri de ritm, respirație, improvizație, comunicare verbal și non-verbala, mișcare scenică și arta actorului și sub îndrumarea unor specialiști din țările partenere au pus în scenă monologuri, fragmente de piese și chiar unele opera celebre.
În cadrul conferinței de diseminare au fost prezentate mai multe produse precum și filme cu secvențe din timpul repetițiilor și a atelierlor de lucru. La final, au fost vizionate câteva filme realizate în proiect, dintre care filmul ”Ecaterina Teodoroiu – Eroina de la Jiu” a trezit o ”emoție vie „ asistenței așa cum s-a exprimat domnul Albinel Firescu reprezentantul Muzeului Județean Gorj.
Un moment emoționant a fost asigurat de elevii actori implicați în realizarea pieselor ” Ecaterina Teodoroiu”, ”Take Ianke și Cadar” și ” D-ale Carnavalului”, care au relatat întâmplări derulate pe parcursul pregătirii pieselor, inclusiv despre prieteniile stabilite cu tineri asemenea lor, din alte țări.
Dacă acum doi  ani, prin acest proiect se asigurau oportunități de dezvoltare pentru trupa de teatru a liceului ”Dumitru Bunoiu” (numită după cel care a înființat-o), una dintre cele mai vechi și totodată una dintre cele mai premiate, ce a dat până în prezent mai mulți actori pe scenele unor mari teatre din țară, sustenabilitatea activităților acestui proiect va fi asigurată prin intermediul proiectului ROSE, prin intermediul căruia timp de 4 ani elevi talentați ai liceului își vor dezvolta talentul artistic.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.