”Good Start, Grow Smart” – o poveste Erasmus în Gradinița cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu, Gorj


Pentru Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu,  toamna trecută a marcat debutul coordonării unui proiect european ambițios în care sunt implicate șase unități școlare din șase țări (România – Grădința cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu, Gorj, Turcia – Sehit Anil Eruluc Kindergarten, Salihli, Manisa, Italia – Nuova Direzione Didactica – Vasto – Abruzzo, Estonia – Sillaotsa School – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Bulgaria – CDG 29 “Lubimka” – Dobrich, Franța – École Les Moulins – Barbentane – Provence, Alpes – Côte d’Azur), durata proiectului fiind de 24 de luni, septembrie 2016 – septembrie 2018.

După bucuria și mândria rezultatului selecției naționale prin care Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu  a devenit beneficiara grantului Erasmus+, Acțiune Cheie 219, Parteneriate strategice în domeniul școlar, în calitate de coordonator al proiectului ”Good Start, Grow Smart” , profesionalismul, creativitatea, efortul susținut și implicarea cadrelor didactice din această prestigioasă instituție de învățământ au fost canalizate în buna desfășurare a acțiunilor acestui proiect, în atingerea obiectivelor acetuia.

Astfel, formarea și dezvoltarea competențelor matematice în grădiniță, educația de calitate bazată pe accesibilitate  în copilăria timpurie, revizuirea și îmbunătățirea profilului profesional al cadrelor didactice, schimbul de experiență și de bune practici prin workshop-uri, activități de învățare reciprocă, favorizarea interacțiunii dintre cadru didactic și copil, copil și copil, părinte și copil în activitățile cu caracter științific, extinderea abordărilor în  activitățile științifice prin deprinderea unor mai bune strategii de predare-învățare, cu accent pe calitate educației, încurajarea invovării, împărtășirea în diversitate, soliditate în îndemânarea profesională, asigurarea unui impact de lungă durată a dimensiunii europene a educației.

Obiectivele fundamentale ale proiectului au fost internalizate instituțional, iar îndeplinirea acestora va aduce plus valoare Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu, Gorj.

Proiectul Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” este unul inovativ – în termeni neacademici „sare gardul”, adică – trece dincolo de abordarea convențională a activităților cu caracter științific punând în situația, nu de a rezolva multe probleme, ci de a face față multor provocări. Metodele adiționale furnizoare de inovație și maniera de împărtășire vor fi sursă de inspirație în abordările curriculare și extracurriculare.

De asemenea dimensiunea  transnațională a acestui proiect contribuie la modernizarea sistemelor educaționale, aduce valoarea europeană adăugată, încurajează schimbul de bune pratici, dezvoltă noi abordări metodice, permite descrierea, înțelegerea, compararea și explorarea dincolo de granițe.

Lungul șir de evenimente care s-au petrecut  și se vor petrece în cadrul Proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, a debutat cu prima întâlnire transnațională de management de proiect a avut  în perioada 13-16 octombrie 2016, gazda acesteia fiind Sehit Anil Eruluc Kindergarten, Salihli, Manisa, Turcia.

Echipa de proiect a Romaniei a fost reprezentată de prof. Slivilescu Aurora, coordonatorul proiectului, prof. Văduva Ionela, membru în echipa de implementare și prof. Chivulescu Ana-Letiția, membru în echipa de implementare.

Această întâlnire a urmărit o agendă de lucru stabilită de comun acord cu toți partenerii, obiectivele reuniunii concretizîndu-se în activități zilnice pentru intervalul anunțat anterior. Introducerea membrilor echipelor de proiect, prezentari ale țării/orașului de provenință a școlilor partenere, ale sistemelor de învățământ și ale grădinițelor implicate în proiect, descrierea scopulului și caracterulului proiectului, managementulul activităților proiectului, stabilirea rolului fiecărui parteneter din proiect, descrierea detaliată a activităților, descrierea rezultatelor așteptate și a produselor finale, descrirea rețelei de colaborare între parteneri, descrierea formelor de expertiză și colaborare, schimbul de experiență – vizitarea și participarea la activitățile Grădiniței Sehit Anil Eruluc, Salihli,  Colegiului Privat ”Fen Belimleri” Salihli, Liceului Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Salihli sunt doar câteva repere ale acestei întâlniri, fructoasă în informație, decizie și armonizare.Sfârșit de noiembrie și  trei cadre didactice ale Grădiniței cu Program Prelungit Nr.8 Târgu-Jiu, Gorj, prof. Daniela Sevastru, directorul instituției, prof. Slivilescu Aurora, coordonatorul  proiectului, prof. Mălăescu Cicilia, membru în echipa de implementare, se  pregăteau pentru participarea la întâlnirea de formare profesională de scurtă durată care a avut loc în Bulgaria, orașul Dobrich fiind gazda acestui eveniment, din 27 noiembrie până în 3 decembrie 2016.

Pe parcursul acestei întâlniri reprezentații Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu-Jiu au comparat sisteme și metodologiile educaționale, au făcut schimb experiență, schimb de idei, de planuri de lecție și au descoperit noi oportunități de învățare, bagaj cu care au revenit în grădiniță, spre valorificare în favoarea preșcolarilor și cadrelor didactice.

În perioada 19 – 25 martie 2017 a avut loc  cel de-al doilea stagiu de formare/predare/învățare de scurtă durată din cadrul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, 2016 – 2018, gazda acestuia fiind Sillaotsa Kool – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, iar subiectul principal al acestui eveniment  a fost  tehnologia, ICT, CAI, CAL în activitățile din grădiniță.

Echipa de proiect a României a fost reprezentată de prof. Sina Ionescu, directorul Grădinței cu Program Prelungit Nr. 8 Tg-Jiu, Gorj,  prof. Aurora Slivilescu, cordonatorul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” și prof. Anda-Janina Gruescu, membru în echipa de implementare.

În buna tradiție estoniană, echipele de proiect au avut parte de o primire festivă în Sillaotsa Kool – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, prilej cu care gazdele au făcut introducerea participanților la stagiul de formare, au înmânat mape de proiect fiecărui participant la eveniment, au prezentat un scurt moment artistic, i-au familiarizat pe participanți cu grădinița din cadrul Sillaotsa Kool (localul, cadrele didactice și preșcolarii)  și cu specificul învățământului preșcolar din Estonia (prezentare PPT).

Participanții au prezentat  teme special pregătite pentru eveniment  (România, Italia, Turcia, Bulgaria, excepție făcând Franța care a invocate  absența tehnologiei/a instruirii  asistate de calculator  în grădinița din Barbentane)  – ” Computer in kindergarten math and science activities”, modalitate de învățare reciprocă, de schimb de informație și exemple de bună practică, de familiarizare cu abordări diferite a aceluiași topic.

Au urmat activități demonstrative pe grupe de vârstă,  Ipad app “My Scene”, Ipad apps ”Bee-Bot and Bee-Bot robots” , Ipad app – ”Little Digits”.

Pentru că estonienii știu foarte bine să aducă  natura aproape de  tehnologie și educație, gazdele au organizat o drumeție de 3 kilometri prin pădurea Elva. Vizitarea  ”Soinaste Laululind” kindergarten, Tiina Trees 53345280, grădiniță cu program prelungit care are ca teme principale natura și alimentația sănătoasă, a introdus în mod practic echipele de proiect în specificul educației preșcolare estoniene, în modul de organizare și funcționare a unității de învățământ și a încheiat programul unei zile.  Acestă sesiunea de formare a constituit un real schimb de experiență pentru și între participanți, fiecare dintre aceștia câștigând experiență profesională, deprinzând practici educaționale inovative, îmbunătățindu-și comunicarea în limba engleză,  și  mai mult de atât, cunoștințele acumulate vor fi folosite pentru a proiecta noi experiențe de învățare, pentru a îmbunătății demersul didactic, pentru a da o dimensiune europeană instituțiilor din care provin.

Cel de-al treilea stagiu de formare/predare/învățare de scurtă durată din cadrul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, 2016 – 2018, a avut loc in perioada 07 – 13 mai 2017, gazda acestuia fiind École Les Moulins – Barbentane – Provence, Alpes – Côte d’Azur, Franța, iar subiectul principal al acestui eveniment  a fost  știința în activitățile din grădiniță.

Echipa de proiect a României a fost reprezentată de prof. Sina Ionescu, directorul Grădinței cu Program Prelungit Nr. 8 Tg-Jiu, Gorj, prof. Aurora Slivilescu, cordonatorul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” și prof. Daniela Popescu, membru în echipa de implementare.

Agenda evenimentului a avut parte de activitatea științifică ”Descoperind mediul înconjurător”,  de activitate de film animat, de activități senzoriale (“Cele cinci simțuri”- “Cutia misterelor”,  “Unde este apa?”, “Domino tactil”, “Pudre albe”, “Nuca de cocos”), de un curs de limba engleză, de  întâlniri de lucru pe proiect (Programa de știință în grădinițele participante, prezentarea Școlii “Les Moulins”, vizita următoare din Italia) de excursii de știință și istorie – “The Ochre Trail”,  “The Pont du Gard”, orașul Avignon, dar și de rezultate și decizii.

Profesorii din cele șase țări invitate și prezente la reuniune (România, Italia, Bulgaria, Estonia, Bulgaria și Franța) au fost participanți activi în toate acțiunile întâlnirii, experimentând situații diverse, cooperând, împărtășind tehnici și metode inovative de predare/învățare, îmbunătățindu-și astfel abilitățile didactice.

Cea de-a doua întâlnire transnațională de management de proiect a fost programată pentru perioada 06-09 iunie 2017, gazda acesteia fiind Nuova Direzione Didactica – Vasto – Abruzzo, Italia.

Echipa de proiect a Romaniei a fost reprezentată de prof. Sina Ionescu, directorul G.P.P. Nr. 8 Tg-Jiu, Gorj, prof. Aurora Slivilescu, cordonatorul proiectului și prof. Mihaela Smeu, membru în echipa de implementare.

Alături de cadre didactice din celelalte  țări invitate și prezente la reuniune (Bulgaria, Estonia, Turcia, Franța și Italia) am fost implicate și am experimentat situații diverse, cooperând, rememorând, analizând, evaluând, împărtășind realizările primului an de proiect Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” și concluzionând că experiența europeană a adus beneficii substanțiale în dezvoltarea instituțională, profesională și personală atât a  școlilor implicate în acest interesant proiect, cât și pentru pentru profesorii acestora.

Suntem pe cale să încheiem cu succes primul an din acest proiect, fructuos  în experiențe europene, un an în care am crescut inteligent pentru ca am avut un bun start… și pentru ca povestea continuă, vom reveni cu noi episoade ale epopeei Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” în grădinița noastră.

 

Director G.P.P.Nr. 8 Tg-Jiu, Gorj,                                                                         Coordonator proiect,

prof. Sina Ionescu                                                                                        prof. Aurora Slivilescu

 

 

Proiecul Erasmus+ “Good Start, Grow Smart”este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.