Constantin Brâncuși, tradiție și modernism


În cadrul proiectului „BRÂNCUȘI – românul european prin excelență”, echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” a organizat o expoziție de  desene și fotografii cu operele sculptorului Constantin Brâncuși.

Elevii au realizat o serie de lucrări  care au readus în atenția vizitatorilor dimensiunea și importanța creațiilor lăsate moștenire umanității de către Brâncuși. Fiu de țărani  din Hobița  Gorjului, talentat și ambițios, acesta este considerat părintele modernismului în sculptură.

În mâinile lui, piatra și lemnul au luat forme nebănuite, de o expresivitate deosebită și un farmec aparte. Izvor de inspirație i-au fost motivele tradiționale întâlnite pe frumosul costum popular gorjenesc, lucrările meșterilor populari ai vremii, natura și sufletul curat al omului de rând. Brâncuși a transpus în operele lui toată puritatea si frumusețea acestui popor, necazurile si bucuriile, eroismul străbunilor cazuți pe câmpul de luptă și infinita lor pomenire.

Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu este dovada clară a dragostei lui Brâncuși pentru locul natal, pentru țara lui, pentru cei care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Masa Tăcerii este simbolul înțeleptului  care mediteaza în liniștea lăsată după furtună. Poarta Sărutului, asemeni unui Arc de Triumf   realizează trecerea celor victorioși spre nemurire, spre infinit. Recunoștința față de eroi este nesfârșită, asemeni Coloanei fără de Sfârșit care încheie  Calea eroilor.

Cu o putere de stilizare unică, marele artist a  legat într-un mănunchi de sentimente și imagini  Rugăciunea, Jertfa, Victoria  și Amintirea infinită. Toate acestea le-a dăruit  în egală măsură poporul său și întregii lumi.

Această activitate  a  permis elevilor să conștientizeze importanța obiectivelor naționale de patrimoniu și integrarea acestora în patrimonial european. Institutul Național al Patrimoniului împreună cu autoritățile locale  lucrează la întocmirea dosarului prin care Ansamblul Monumental de la Târgu –Jiu să fie trecut pe lista obiectivelor UNESCO. Simbolurile naționale sunt cele care ne definesc și ne identifică între toate națiunile lumii.

 

Prof. Carmen Dănăricu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.