În cadrul proiectului „Brâncuși-românul european prin excelență”, echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” a organizat o întalnire cu prof. univ. dr. Ion Mocioi, care de-a lungul timpului a studiat şi a elaborat o serie de lucrări de importanţă majoră despre opera şi viaţa sculptorului modern, Constantin Brâncuşi, cel mai de seamă aparţinător al artei româneşti şi universale, care a revoluţionat arta secolului XX, deschizînd drumul sculpturii moderne în lume. Cu evidente afinităţi estetice, filozofice, artistice și culturale, profesorul Ion Mocioi şi-a dedicat o parte din viaţă cercetării şi promovării geniului brâncuşian, având peste patruzeci de cărţi publicate, din care zece dedicate operei şi vieţii marelui artist român.
În prima parte a activității elevii au prezentat proiectul derulat în perioada vacanței de vară, proiect care promovează Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu ca obiectiv național de patrimoniu, cel mai îndreptățit să ne reprezinte în Europa și în întreaga lume. A urmat expunerea amplă si documentată a prof. univ. dr. Mocioi. Acesta a precizat că” Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu are o filosofie și o estetică specifice, pentru ca omul să se bucure în preajma operelor sale, dăruind o bucurie curată celor de toate vârstele”.
“Brâncuși a căutat să aibă o anumită relație cu privitorul operelor sale. Opera lui are nevoie de o «inițiere» a privitorului, pentru a beneficia din plin de contactul cu ideea conținută în opera sa. Poarta Sărutului este ca un îndemn la pace, mai ales în fața pericolului izbucnirii celei de-a doua conflagrații mondiale, arătând ce înseamnă dragostea, iubirea, viața, moartea, muza.
Opera lui Brâncuși este o apropiere de mintea și de sufletul omului. Artistul a transformat arta în dialog, în formă de comunicare între oameni”.
Constantin Brâncuși este cel mai cunoscut artist român din lume, fiind considerat părintele sculpturii moderne, iar Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu este cea mai cunoscută operă din România. Cunoscut și sub numele de Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, inaugurat în anul 1938, în prezența lui Constantin Brăncuși, este dedicat memoriei eroilor căzuți în timpul Primului Război mondial și este format din trei componente sculpturale: Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. Toate cele trei opere sunt amplasate pe o axă și reprezintă “contribuții definitive ale sculpturii românești la tezaurul artistic universal”.
Întreaga operă a lui Brâncuși nu este altceva decât o sinteză a spiritualității românești și a valorilor universale.
Pentru elevi, această expunere a reprezentat o adevarată lecție de istorie si cultură. Acestia au aflat multe informații prețioase despre opera si viața marelui sculptor.
Echipa Euroscola se pregătește de o nouă acțiune de promovare, Caravana Brâncuși, în școlile și liceele din Târgu-Jiu.
Echipa EUROSCOLA a Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”