Liceenii din Motru premiați la un Festival Internațional de Teatru


 

În perioada 18- 24 septembrie 2017, trupa de teatru LABIRINT a colegiului din Motru, coordonată de profesoara Rodica Păuna, a participat la Stage – International Youth Theater Festival, festival al liceenilor pasionați de teatru, desfășurat la Cluj, sub patronajul Fundației Părinți din România în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Universitatea” Babeș Bolyai” și alte instituții de învățământ și cultură.

Într-o competiție internațională, cu 23 de trupe participante, din 9 țări (325 de participanți, din care 117 internaționali), echipa din Motru s-a întors acasă cu un meritoriu premiu al II-lea la categoria ”Cel mai bun spectacol”, oferind publicului o adaptare dramatică după ”Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec. Spectacolul, realizat în formula teatrului metaforic, combină sugestia subtitlului (”Exerciții de muzicalitate pură pentru actorii debutanți)” cu simbolurile degajate de tema principală a cărții, conturându-se prin text, mișcare, dans, lumi multiple în interiorul limbajului viu, creator, ziditor, sau incoerent, degradant, infernal, lumi în care personajele, oameni-idei, oameni-cuvinte, cresc, evoluează, configurând marele teatru al omenirii.
Pentru tinerii actori, experiența clujeană a însemnat nu doar lansarea într-un concurs provocator prin calitatea deosebită a reprezentațiilor, ci și contactul cu un mediu ce încurajează educația prin cultură, libertatea de gândire și expresie, multiculturalismul, spiritul activ și creator, căci timp de o săptămână elevii din Motru au fost implicați într-un adevărat maraton teatral, cu vizionări, workshop-uri, ateliere de scriere dramatică, realizate de specialiști din domeniul artelor spectacolelor.
STAGE International Youth Theater Festival deține distincția EFFE LABEL- REMARKABLE FESTIVAL 2017-2018, ca o recunoaștere a valorii, oferită de către Asociația Festivalurilor Europene (EFA, care de peste 60 de ani reunește 100 de festivaluri din peste 60 de țări), co-finanțată de Comisia Europeană, festivalurilor care aduc o contribuție deosebită în dezvoltarea și diseminarea valorilor culturale universale, schimburi de experiență și multiculturalitate. Este o distincție anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume. Caracterul special al distincției EFFE LABEL 2017-2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenți, unicul festival de teatru amator premiat de EFA.
Au evoluat în ”Cabaretul cuvintelor” și au ridicat publicul în picioare și au primit aprecierile juriului: Valentina Scînteie, Cristian Iordan, Florin Răducu, Alin Onea, Alexandru Guzu, Irina Mutică, Iulia Rîbu, Corina Avram, Bianca Rotaru, Cosmin Alioanei, Andreea Idita, Cătălina Matei, Lorena Bresniceanu, Dana Latu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.