Elevii români ar trebui să înceapă orele mai târziu dimineața


Sute de mii de elevi din România ar trebui să înceapă cursurile după ora 8.30 dimineața, din păcate un deziderat care nu se poate împlini deoarece în unele școli se funcționează pe 2-3 schimburi iar în altele cadrele didactice ar ajunge foarte greu după anumite ore. Bineînțeles, la noi este de înfruntat și conservatorismul care spune că trebuie să începem cel târziu la 8.00. Americanii au venit cu un studiu foarte interesant…

Aflăm astfel că adolescenții care încep cursurile la școală înainte de 08.30 sunt mai expuși riscului de a dezvolta probleme mentale din cauza unei calități scăzute a somnului, informează pourquoidocteur.fr, citând rezultatele unui nou studiu. În Franța, adolescenții cei mai norocoși încep orele la liceu la 08.40 sau chiar 08.45. Însă unii dintre ei trebuie să fie în clasă la 08.15 sau 08.00, dacă nu chiar mai devreme. Totuși, lor nu le place să se trezească devreme, iar știința pare să le dea dreptate.

Un studiu efectuat la universitatea din Rochester (SUA) sugerează de fapt că adolescenții a căror zi începe înainte de 08.30 prezintă mai multe riscuri de a dezvolta simptome de anxietate sau chiar depresie. Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiului lor în numărul din octombrie al revistei Sleep Health, afirmă că ora de început a zilei este foarte importantă pentru sănătatea mentală a adolescenților și că aceștia nu ar trebui să înceapă orele înainte de 08.30.

Studiul a fost realizat urmărind obiceiurile de somn ale unui număr de 197 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. Timp de o săptămână, împreună cu părinții lor, ei au completat un chestionar referitor la igiena somnului, ciclul lor circadian, ora la care încep școala și sănătatea lor mentală, căutând în mod specific simptome de anxietate și depresie.

Studiul nostru este primul care se interesează în mod real de modul în care ora de început a școlii afectează calitatea somnului, chiar și atunci când adolescenții fac tot ce trebuie pentru a dormi bine“, a explicat Jack Peltz, psihiatru în cadrul universității din Rochester și autor principal al studiului.

Cercetătorii au remarcat astfel că diferențele sunt clare între elevii care încep școala înainte de 08.30 și cei care merg la cursuri după această oră, iar acest lucru se produce independent de alți factori.

Impactul orei de început a zilei asupra somnului este influențat frecvent de predispoziția adolescenților de a se culca prea târziu, notează realizatorii studiului. Acest studiu arată însă că ora de începe a cursurilor joacă un rol prin ea însăși.

Sursa Agerpres

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.