Cel mai mare buget din ultimii ani pentru Educație


 

 

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a susţinut miercuri, 25 octombrie, o videoconferinţă la care au participat inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din țară, dar și reprezentanți ai asociațiilor de părinți și elevi. Veștile pentru lumea școlii par să fie din cele mai bune, o rectificare bugetară pozitivă în noiembrie și un buget record în 2018. Mai mult, salariile cadrelor didactice nu vor mai fi condiționate de problemele comunităților locale, banii vor veni prin inspectoratele școlare direct la școli, o idee excelentă dar care amputează încă o parte din Legea Educației Naționale din 2011.

Ministrul Liviu Marian Pop a anunțat intenția Guvernului  de a acorda Educației, în 2018, cel mai mare buget din ultimii 10 ani, subliniind în context că inclusiv rectificarea bugetară din luna noiembrie va fi pozitivă pentru sistemul de învățământ. De asemenea, este printre preocupările MEN  modificarea legislației, astfel încât fondurile pentru cheltuielile de personal să fie transmise de la Ministerul Educaţiei Naţio­nale, prin inspectoratele școlare județene, direct unităților de învățământ, în timp ce cheltuielile privind bunurile, serviciile și investițiile să fie gestionate în continuare de consiliile locale și județene.
Ministrul Liviu Marian Pop a mai precizat că speră ca, în cel mult o lună, să fie aprobată legea prin care Ministerul Educației va putea plăti și dobânzile aferente diferențelor salariale, pe lângă plata sentințelor realizată până acum din bugetul de stat.
De asemenea, ministrul a subliniat că între atribuțiile inspectoratelor școlare de îndrumare și monitorizare și cele de coordonare și evaluare trebuie să existe un echilibru, astfel că, începând de săptămâna viitoare, va fi transmis la minister graficul activităților desfășurate în teritoriu de inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți și inspectorii școlari, cu menționarea tematicii și locațiilor pentru fiecare județ/municipiul București.
Ministrul Liviu Marian Pop a lansat și un apel către toate cadrele didactice în vederea constituirii unor resurse educaționale deschise care să cuprindă materiale-suport atât pentru preșcolari/elevi, cât și pentru cadrele didactice. Acestea vor fi avizate de inspectoratele școlare și Casele Corpului Didactic și vor fi puse gratuit, la dispoziția celor interesați, pentru activitățile instructiv-educative sau extrașcolare. Elaborarea unor astfel de instrumente educaționale va putea fi recompensată prin intermediul unor criterii din fișele de evaluare pentru acordarea gradațiilor de merit, prin punctaje care să faciliteze accesul la această formă de motivare a cadrelor didactice care doresc să se implice în generarea de resurse educaționale deschise.
Ministrul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare să manifeste proactivitate în comunicarea cu publicul și să faciliteze accesul acestuia la informațiile de interes general (activități/proiecte extracurriculare, lista auxiliarelor didactice avizate/aprobate de MEN etc.), astfel încât informarea actorilor implicați în educație și a beneficiarilor direcți să fie rapidă și eficientă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.