Sindicaliștii din Educație cer pensionarea anticipată a cadrelor didactice


 

 

Sindicaliștii din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului reducerea vârstei de pensionare pentru profesori cu trei ani de zile. Sindicaliștii motivează că nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum si cazurile medicale grave, care îi împiedică pe profesori să își desfăsoare activitatea la catedra, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii. 

Astfel, sindicalistii cer modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona  cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard, din cauză că lucrul cu elevii aduce un consum psihic mare.

„În sistemul educațional românesc, un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar si cu 38 de elevi la clasă, în același timp. Acest lucru înseamnă: o atentie sporită atât la fiecare elev in parte, cat si la propria persoana, cadrul didactic fiind considerat model; un grad mare de responsabilitate fata de elevi si pregatirea acestora; un consum psihic deosebit pentru activitatile desfasurate atat in timpul orelor, cat si in timpul pregatirii acestora; un efort considerabil in ceea ce priveste nu doar conduita, cat si pregatirea profesionala; adaptabilitatea la fiecare elev in parte, mai ales acolo unde sunt si cazuri speciale. Toate acestea se traduc printr-un singur termen: epuizare”, susține FSLI.

Sindicaliștii mai spun că sunt numeroase cazuri în care profesori care au fost diagnosticati cu anumite afecțiuni vor să iasă la pensie mai devreme, dar sunt nevoiti fie sa meargă în continuare la serviciu, având o stare degradata a sanatatii, fie să rămâna in concediu medical.

„Federația noastră a făcut demersuri și a solicitat Premierului Mihai Tudose ca in noua Lege a pensiilor, in sistemul de educatie, sa fie permisa pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numarul anual al dascalilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atat de mare incat sa puna presiune pe bugetul pensiilor si asigurarilor sociale”, a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

„Considerati ca un cadru didactic cu o vechime de 40 de ani nu merita dreptul de pensionare cu 3 ani mai devreme? Asta in conditiile in care exista alti angajati in sistemul public, care se pot pensiona si la varsta de 45 de ani. Nu vrem sa aratam cu degetul, dar din nou educatia este privita cu dispret sau cu indiferenta, chiar daca si cei care fac legile acestei tari au trecut prin bancile scolii romanesti si au avut ca prim exemplu in viata un profesor sau chiar daca, la randul lor au copii si vor o educatie sanatoasa”, a continuat presedintele FSLI, Simion Hăncescu, potrivit Hotnews.

Sindicalistii mai sesizeaza ca in sistemul de educatie pensia medie este in jur de 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. In unele cazuri aceste pensii ¬speciale¬ au ajuns sa fie mai mari decat veniturile incasate de angajati.

„Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl ¬recompenseaz㬠cu o pensie de 1 500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit față de cel aplicat in cazul altor bugetari. Consideram ca singurul  principiu care trebuie să stea la baza calculului  pensiilor din Romania trebuie sa fie cel al contributivitatii la fondul de pensii! Daca nu, atunci cerem pensii speciale si pentru profesori!”, arata FSLI într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.