Bani pentru achiziția de carte în învățământ


 

Se află în dezbaterea Senatului două propuneri legislative care vizează acordarea de fonduri suplimentare pentru cadrele didactice şi pentru elevi în scopul achiziţionării de cărţi, inclusiv în format electronic.

Propunerile legislative, iniţiate de parlamentari de la toate partidele, propun acordarea unui suport financiar, echivalent a 100 de euro, cadrelor didactice pentru achiziţionarea de cărţi în scopul îmbunătăţirii activităţii, iar pentru elevii absolvenţi în primul an de studiu de la începutul fiecărui ciclu şcolar un ajutor financiar în echivalentul a 50 de euro.
“Se acordă un suport financiar pentru formarea cadrelor didactice din învăţământul preunivesitar în vederea achiziţionării de cărţi sau cărţi în format electronic necesare îmbunătăţirii activităţii didactice. Suportul financiar se acordă la cerere cadrelor didactice şi este echivalentul în lei a 100 de euro. Cadrele didactice vor face dovada achiziţionării de cărţi în termen de nouă luni, în caz contrar suma se restituie şi nu mai poate fi acordată în următorii ani. Fondurile necesare se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei”, prevede unul dintre proiectele de lege.
Documentul legislativ  subliniază că această măsură a fost aplicată cu succes în urmă cu 10 ani, fiind abrogată în 2010 din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate. Impactul bugetar maxim al acestei măsuri este de aproximativ 20 de milioane de euro, în condiţiile în care bugetul Ministerului Educaţiei este de 8,3 miliarde de lei în 2018.
“Se acordă ajutor financiar elevilor din învăţământul preuniversitar în vederea achiziţionării de cărţi şi cărţi în format electronic, necesare îmbunătăţirii activităţii şcolare. Ajutorul financiar se acordă elevilor absolvenţi ai primului an de studiu de la începutul fiecărui ciclu şcolar, la solicitarea acestora şi reprezintă echivalentul în lei a 50 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data plăţii. Elevii vor face dovada achiziţionării de cărţi în termen de nouă luni, în caz contrar nemaiputând beneficia de acest ajutor. Sumele vor fi acordate de la bugetul de stat, prin bugetul MEN”, prevede un alt proiect. Impactul aplicării acestei măsuri este de 25 de milioane de euro, mai prevede cel de-al doilea proiect.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.