Universitatea ”Babeș-Bolyai” solicită demiterea ministrului Educației


 

Conducerea Universităţii ”Babeş-Bolyai” a adresat, pe 7 mai 2018, o scrisoare deschisă premierului României şi Coaliţiei de guvernare prin care a cerut demiterea ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa. Conducerea UBB nu consideră că are un partener de dialog în persoana ministrului Valentin Popa, “valorile, viziunea şi angajamentul academic ale Universităţii Babeş-Bolyai pentru societatea românească fiind incompatibile” cu cele ale acestuia.

“Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al Educaţiei Naţionale – prin răspunsuri oficiale directe şi publice, scrisori deschise, inclusiv printr-o grevă japoneză – să înţeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării. Aşa cum am arătat în luările noastre de poziţie, este vorba atât despre erori tehnice (spre exemplu, alocare bazată pe analize vechi de peste 10 ani, interpretări eronate ale analizelor Băncii Mondiale), cât şi despre erori de strategie (afectând singura zonă de competitivitate internaţională a mediului academic românesc – nivelurile de master/ doctorat – şi reducând şansa tinerilor din mediile defavorizate şi din mediul rural de a ajunge la universităţile din marile oraşe ale ţării). (…) În consecinţă, suntem datori societăţii româneşti să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al educaţiei naţionale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit documentului respectiv, prin astfel de politici “se condamnă pe termen lung competitivitatea mediului academic românesc în aria europeană a educaţiei şi a cercetării, cu impact negativ asupra dezvoltării ţării”. “Am primit, în schimb, pseudoexplicaţii bazate pe motivaţii vetuste şi pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj şi o siguranţă incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit. (…) Noi vom continua să avem poziţii publice prin care să apărăm – atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc – normalitatea academică şi, astfel, şansa de dezvoltare a ţării. Cu siguranţă, când la Minister va reveni o personalitate academică şi/ sau politică deschisă înţelegerii mediului universitar românesc şi internaţional şi rolului acestuia în dezvoltarea ţării, aceste derapaje vor fi corectate”, se mai spune în scrisoare.
Potrivit documentului, dorinţa de stimulare a performanţei în învăţământul superior – afirmată de ministrul Educaţiei – “este incompatibilă cu sancţionarea celor mai vechi, mai mari şi mai bine plasate universităţi din România în clasamentele internaţionale, adică a universităţilor care aduc prestigiu şi recunoaştere mondială şcolii româneşti contemporane”.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.