În perioada 19-24 iulie 2018 s-a desfășurat Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România în organizarea SSIR, Consiliului Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, împreună cu Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Arhiepiscopia Aradului, Asociația „Ștefan Cicio Pop” Arad, Asociația „ASTRA arădeană – 1863″. Gorjul a avut cea mai numeroasă delegație de profesori de gimnaziu și liceu, condusă de prof. dr. Dorina Nichifor, membru în Biroul Național SSIR.
Având ca temă „ROMÂNIA DE ACUM 100 DE ANI, ROMÂNIA DE PESTE 100 DE ANI.IMAGINÂND BICENTENARUL”, Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România a reunit profesori de istorie, istorici, universitari și cercetători din toate județele țării cât și din Germania, Ungaria, Serbia și Republica Moldova.
Au conferențiat prestigioși universitari și cercetători din țară și din străinătate, printre care se numără: prof. univ. dr. Rudolf Gräf (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Victor Neumann (Universitatea de Vest din Timișoara), prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București – președintele Societății de Științe Istorice din România), dr. Mircea Măran (Vârșeț, Serbia), dr. Svetlana Suveică (IOS Regensburg, Germania), cercetător științific I dr. Ioan Hațegan (Academia Română, Institutul „Titu Maiorescu” Timișoara), lector univ. dr. Bogdan Bucur (SNSPA București), conf. univ. dr. Ioan Cârjă (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), prof. dr. Mihaela Grancea (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) etc.
De asemenea, pe perioada derulării Școlii de Vară, celor aproximativ 60 de participanți li s-au organizat vizite la obiective istorice și de cultură din municipiul și județul Arad, precum și o vizită la Budapesta, pe urmele românilor din Ungaria.