Elevii de profesională stimulați să rămână în țară


 

Elevii de la scolile profesionale vor primi bani de navetă, cazare, cat si mese gratuite, daca se obliga sa lucreze minimum 5 ani in Romania, conform unui acord semnat intre Guvernul Dancila si sindicatele din invatamant, la sedinta solemna de la Alba Iulia. Măsura va fi implementata pana la 1 septembrie 2019.

Măsura care vine în sprijinul firmelor din România, care refuză în continuare să ofere salarii decente, nu este pe placul elevilor. Aceștia spun că se simt sechestrați în România deși nu îi obligă nimeni să studieze în țară și fără bani.

„Elevii din invatamantul profesional, care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu si care se obliga sa lucreze minimum 5 ani in Romania, beneficiaza de decontarea integrala a cheltuielilor privind cazarea, hrana si transportul, pe toata durata cursurilor si a practicii scolare”, este mentionat in acordul amintit. Masura ar urma să  fie implementata pana la 1 septembrie 2019.

Elevii sunt de parere ca aceasta masura arata neputinta guverantilor de a tine tinerii in tara: „Ca toate celelalte propuneri de a sechestra absolventii in tara pentru o perioada de x ani, si aceasta arata neputinta guvernantilor de a asigura un mediu propice dezvoltarii afacerilor si pietii muncii. Daca absolventul isi va gasi un loc de munca bine platit in tara, cu siguranta nu va pleca in strainatate, avand in vedere ca, probabil, va dori sa-si intemeieze o familie in Romania, langa parinti, bunici, alte rude si prieteni.

Daca piata din Romania nu reuseste sa atraga absolventii, e o problema a statului si a firmelor, nu a absolventilor. Or, aceasta prevedere transfera vina asupra absolventilor, presupunand ca acestia profita de sistemul de invatamant din Romania, avand scopul primar de a pleca din tara, ceea ce este fals”, atrage atentia Petru Apostoaia, presedintele Consiliului National al Elevilor, conform adevarul.ro.

Persoanele calificate emigreaza in Vest pentru salarii si conditii mai bune de munca (locuinta de serviciu, decontare transport, scoli si sistem de sanatate mai bune).

D

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.