În învăţământul actual s-au produs multe schimbări, care impun noi strategii și metodologii de educare și instruire a tinerilor. Aceste instrumente (digitale) necesită o pregătire continuă și un înalt nivel de responsabilitate faţă de actul didactic și faţă de cei pe care îi formăm pentru a avea succes în profesie și în viaţă. Pentru formarea acestor deprinderi și dezvoltarea abilităţilor TIC, există proiectele Erasmus+, a căror utilitate incontestabilă este confirmată de elevi, părinţi, profesori și comunitatea din care fac parte.
Digital Tools for Smart Schools este un proiect de parteneriat strategic Erasmus+, care se va desfăşura în Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu în perioada 01.09.2018-31.08.2020, în parteneriat cu 4 ţări ( Italia, Turcia, Polonia şi Portugalia). Acest proiect are două obiective principale:să încurajeze elevii să folosească computerele și alte dispozitive tehnologice în procesul de educaţie pentru a-și spori implicarea în procesul de învățare și pentru a-i face pe elevi să conștientizeze ce înseamnă să fii cetăţean european, expunându-i la stimuli reali, ei fiind „puși în situaţia de a face” și facilitându-le accesul la o multitudine de idei, valori, principii etc.,
În perioada, 06.01-13.01.2019, s-a desfășurat reuniunea de formare a cadrelor didactice care a avut loc în cadrul proiectului Erasmus+, Digital Tools For Smart Schools, la Colegiul privat Oguzhan Ozkaya din Izmir, Turcia, în care cele cinci instituții partenere: Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”- România, Istituto di Istruzione Superiore „Stanga”- Italia, Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych I Ekonomicznych-Polonia, Insignare – Associacao de Ensino e Formacao-Portugalia,Oguzhan Ozkaya Anadolu Lisesi- Turcia, au comparat sistemele de educație, au schimbat informaţii despre avantajele unuia sau altuia dintre sistemele prezentate și despre particularităţile acestora. Cele cinci școli din Europa, doresc să colaboreze în operaţiunea de introducere a instrumentelor digitale în procesul de învățare-evaluare al elevilor în cadrul disciplinelor desemnate de iniţiatorii proiectului.
Pe parcursul reuniunii, am asistat la lecții de limba engleză, matematică și chimie, pe care profesorii din școală le-au realizat, utilizând table inteligente și soft-uri educaționale. În urma asistării la aceste lecții, am remarcat interesul elevilor pentru astfel de metode care folosesc instrumentele digitale și am completat, pentru fiecare cadru didactic implicat în derularea activităţii din această perioadă, un formular de evaluare, pentru a oferi un feedback respectivei activităţi.
În cadrul workshop-ului cu titlul “New Digital Tools for Our Smart Schools” un expert ne-a prezent câteva dintre cele mai noi platforme care pot fi folosite în procesul instructiv-educativ, astfel au fost prezentate următoarele platforme:QRCODE (www.qr-code-generator.com),WORDART (www.wordart.com),ED.TED.COM (www.ed.ted.com), CODING (code.org),ROBOTIC (education.lego.com).
În cadrul acestui workshop, am asistat la o prezentare a unor roboți și a unor programe folosite pentru programarea roboților și am deschis conturi pe platforme pe care am lucrat, sub îndrumarea profesorului de informatică și robotică. Ne-au fost explicate tehnicile de construire și de manevrare a roboţilor pentru competiţiile locale și regionale.
În cadrul reuniunii am asistat la o seară culturală, unde am avut posibilitatea să vedem și să apreciem câteva din valorile artei, muzicii, tradițiilor și obiceiurilor locale; am vizitat Ephesus-ul și Konak Kemeralti, simboluri pentru consacrate pentru istoria locală.
În proiectul „Digital Tools for Smart Schools” vom organiza evenimente transnaționale – unul de formare a profesorilor și trei activități de învățare, predare și formare în care vom implica elevi și profesori de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”- România.
Activitățile proiectului vor permite profesorilor să aplice metode și pedagogii inovatoare în procesul de predare-evaluare și să promoveze utilizarea tehnologiilor digitale.
Prof. coord. Proiect Petrică Alina
Prof. participant Calotă Rodica