Proiect educațional ,,GHEORGHE TĂTĂRESCU-REPERELE UNEI BIOGRAFII ÎN SLUJBA GORJULUI”


 

Eveniment dedicat împlinirii a 62 ani de la dispariția marelui om politic Gheorghe Tătărescu, figură istorică deosebit de importantă pentru gorjeni.
Născut la Craiova, județul Dolj, într-o familie de generali, în anul 1886, a fost pe rând jurist, om politic și membru de onoare al Academiei Române.
Familia Tătărescu are o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi cultural-educativă a judeţului Gorj. Gheorghe Tătărescu se trage din vechi familii boiereşti. „Tatăl său a fost generalul Nicolae Tătărescu (1850-1916) şi mama, Speranţa Tătărescu (1858-1920), născută Părăianu, avea strămoşi atestaţi începând cu secolul al XV-lea, care mai târziu au fost dregători în sfaturile domneşti, ctitori de biserici, prefecţi ai Gorjului şi primari ai oraşului Târgu-Jiu.
S-a remarcat, mai ales în viața politică unde a ocupat funcții importante începând ca deputat de Gorj, subsecretar de stat, ministru ad-interim al Afacerilor Externe, ambasador la Paris și culminând cu funcția de prim-ministru al României.
Identificându-se cu interesele mari ale ţării, Gheorghe Tătărescu nu a uitat Gorjul, acţiunile lui politice împletindu-se armonios cu acţiunile desfăşurate de soţia sa, Arethia Tătărescu.
De numele său se leagă: înfiinţează Fabrica de ţigarete, Fabrica de cărămidă, Fabrica de confecţii pentru armată, Uzinele Sadu, Fabrica de marmeladă de la Vădeni, Sanatoriul Suseni-Dobriţa, susţine modernizarea oraşului Târgu-Jiu, sprijină iniţiativa de ridicare a tripticului brâncuşian, reia lucrările la tronsonul de cale ferată Bumbeşti-Livezeni, reface drumul transmontan Novaci-Sebeş“
Unitatea de învățământ ce poartă cu mândrie numele celebrului om politic își propune ca prin activitățile organizate să omagieze personalitatea marelui politician, aportul deosebit adus de acesta la edificarea județului Gorj, dar și contribuția sa la dezvoltarea culturală a întregii țări.
În vederea comemorării a 62 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui om politic, în data de 28.03.2019 se desfășoară proiectul educațional ,,Gheorghe Tătărescu-reperele unei biografii în slujba Gorjului” care cuprinde: expoziții de fotografie, workshopuri, videopoiecții.
De asemenea, în această perioadă, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărăscu„ găzduiește prima ediție a concursului județean de istorie ,,Gheorghe Tătărescu.Omul și faptele sale”, organizat în parteneriat cu Universitatea ,,Constantin Brâncuși”, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Asociația cultural-istorică ,,Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația ,,Școala Gorjeană”, concurs cuprins în CAEJ 2019, poziția 4.
Prin intermediul acestor evenimente elevii au posibilitatea de a cunoaște contribuția personalității istorice la dezvoltarea economică și culturală a județului Gorj prin activităţii de investigare, documentare, cercetare şi aplicare practică.

Prof. Adriana Rădoi

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.