Polonia, prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus +”European Healthy Lifestyle”


 

 

În perioada 25 februarie 2019 -1 martie 2019,  patru cadre didactice și 9 elevi de la Școala Gimnazială ,,Antonie Mogoș”,Ceauru,Bălești s-au deplasat în Polonia la Szkola Podstawowa nr 11 din Elblag, un municipiu în voievodatul Varmia și Mazuria, Polonia. Aceasta reprezintă prima mobilitate a Proiectului ,,European Healthy Lifestyle” din cadrul programului Erasmus+ care reunește reprezentanți din cinci țări:România,Franța,Italia,Reunion și Polonia.

Prima zi a vizitei a debutat cu întâlnirea oficială de la școala gazdă,unde am fost intâmpinați cu deosebită ospitalitate de directorul școlii Bogusław Milusz ,precum și de celelalte cadre didactice și elevi ai școlii. Am fost, de asemenea onorați de prezența vicepreședintelui orașului, domnul Edward Piertulewicz și dna Maria Chodakowska-Malkiewicz, expert în programul Erasmus +.
Cadrele didactice și elevii reprezentanți ai țărilor partenere în proiect s-au reunit în cadrul unor workshop-uri. Pentru început am urmărit programele artistice în care elevii și profesorii din Polonia au devenit actori și cântăreți desăvârșiți. Am continuat activitățile urmărind filmele și prezentările făcute de fiecare școală parteneră, apoi organizați în grupuri internaționale elevii ajutați de profesorii lor au prezentat asemănările și diferențele dintre țările partenere.
De remarcat este ospitalitatea profesorilor din Polonia care au pus la dispoziția participanților materialele necesare  dar și deschiderea părinților care împreună cu elevii au pregătit mâncărurile tradiționale cu care am fost serviți. Seara,am vizitat obiectivele turistice din orașul Elblag.
A doua zi am vizitat expozițiile pregătite de elevii și profesorii polonezi. Organizați în grupuri am străbătut fiecare sală de clasă în care elevii polonezi prezentau imagini reprezentative fiecărei țări participante. Am avut ocazia să învățăm dansuri tradiționale poloneze. Activitățile au continuat cu prezentarea chestionarelor pregătite de elevi. Elevii organizați în grupuri internaționale au creat împreună postere cu informații din viața lor, evidențiind asemănările și deosebirile, pe care le-au prezentat mai târziu. Seara,am mers împreună la patinoar.
A treia zi am avut ocazia să vizităm, să explorăm și să învățăm. Am început ziua cu vizita la Centrul de Experimente din Gdynia,unde atât elevii cât și profesorii au avut de-a face cu știința, natura și sănătatea. Am continuat cu vizitarea orașului Gdansk.Însoțiți pe tot parcursul călătoriei de un ghid ,am putut afla numeroase legende cu privire la locurile minunate încărcate de istorie din orașul vechi. Ziua am încheiat-o vizitând Muzeul celui de-al doilea război mondial, impresionați fiind de construcția remarcabilă, precum și de obiectele încărcate de semnificație istorică.
A patra zi a fost dedicată jocurilor de masă. Toți participanții la proiect, elevi și profesori, organizați în grupuri internaționale ne-am alăturat clubului școlii și am jucat jocuri. După-amiaza am mers la aquapark pentru a înota,a ne relaxa,pentru un stil de viață sănătos.
În ultima zi a mobilității, profesorii au avut o videoconferință cu coordonatorul proiectului pentru a stabili sarcinile pentru perioada următoare. Elevii au participat la experimente chimice,științifice și activități sportive. Au fost organizate meciuri de fotbal și baschet între profesori și elevi.
La finalul activităților din școală au fost înmânate tuturor participanților diplome și cadouri. Seara a avut loc cina de rămas bun la care au participat toți elevii și profesorii implicați în proiect. Ne-am despărțit de Polonia încântați de tot ceea ce am întâlnit aici,de locurile vizitate,de stilul de viață și frumusețea oamenilor. Am avut ocazia să aflăm mai multe despre țara gazdă, despre sistemul de învățământ, despre metodele de predare și de abordare a lecțiilor.

 

Prof. Ana Corina Balica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.