Guvernul Ludovic Orban a obţinut votul Parlamentului României pentru a ajunge la Palatul Victoria. Ministrul Educaţiei şi Cercetării a devenit Monica Anisie, care a preluat mandatul după ce portofoliul a rămas fără ministru de la jumătatea lunii septembrie 2019. Noul ministru al Educației a fost secretar de stat în același minister în timpul guvernării tehnocrate(2016).
.
Printre măsurile anunțate de noul ministru sunt debirocratizarea, adică reducerea numărului de hârtii pe care un cadru didactic trebuie să le completeze. Monica Anisie a mai anunțat că nu va susține reducerea veniturilor pentru cadrele didactice sau reducerea numărului de cadre didactice din învățământ.
Noul ministru al Educației a anunțat câteva obiective pentru învățământul preuniversitar: ”Reperele mandatului vor fi stabilitate, transparență și predictibilitate în sistem; Se vorbește tot timpul de reformă, reformă și iarăși reformă. Cred că și elevii, și studenții, și părinții sunt la acest moment sătui de reformă. Trebuie stabilitate în sistem; Voi acorda întreaga mea atenție elevului încă de la primele ore de predare și învățare; Accesul legal la toate formele de învățământ, fără niciun fel de discriminare.; O problemă de sistem este segregarea școlară;O altă problemă de sistem este abandonul școlar. Participarea dumneavoastră alături de minister va fi una care va conduce la măsuri destul de bune. E important să gândim programe care să prevină abandonul școlar. În 2016 am inițiat programul masa caldă cu ministerul Finanțelor și al Dezvoltării. Eu nu i-aș spune masa caldă neapărat, ci i-aș spune masa la școală. Dacă în 2016 rata abandonului școlar a fost de 6,1%, s-a ajuns la 1,3% în 2017, în acele școli pilot. Iată că trebuie să luam decizii bune, trebuie să punem umărul pentru ca în felul acesta să realizăm ceea ce este mai bine pentru cei care sunt obiectul abandonului școlar; Decontarea integrală a transportului; Programul after-school trebuie dezvoltat.”
Despre învățământul universitar, Monica Anisie a declarat: ”Cred că nu este aliniat suficient la piața forței de muncă. Numărul de absolvenți de științe, inginerie, matematică este extrem de scăzut. Toată lumea vorbește despre cum cei mai buni copii ai noștri nu mai vin în universitățile noastre, ci se duc în universități din străinătate. Cred că dacă ne punem la masă, cei din preuniversitar, cu cei din universitar, am găsi soluții. Dezvoltarea programelor universitare de licență, master, doctorat, pentru a asigura prezența unor cadre didactice bine pregătite; Susțin desfășurarea programelor de master didactic; Să eliminăm cultura plagiatului și să creștem calitatea în educație.”
Măsuri de rezolvat urgent:
-pregătirea bugetului pentru 2020
-audit intern, firesc, în vederea predării-primirii
-integrarea cercetării
-deblocarea activității manageriale în anumite inspectorate, acolo unde delegările încetează
-soluționarea pentru cifrele de școlarizare anul I universitar
-extrem de urgent: reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic și care în loc să se preocupe de educația elevului, se preocupă de construirea hârtiilor cerute de minister, inspectorat sau ARACIP. Din postura de director la direcția de inspecție școlară de la minister am constatat că atunci când inspectorii merg în inspecții, se apleacă mai mult spre verificarea documentelor și nu spre verificarea actului educațional. Cred că este momentul să dăm încredere colegilor profesori, că ei pot realiza educație prin modul în care se prezintă la clasă, nu prin completarea hârtiilor atât de importante pentru inspectorate.