Tichetul pentru grădiniță crește de la 50 la 100 de lei pe lună


 

 

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 3 aprilie 2020, un proiect de lege privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit căruia valoarea tichetului social pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei. Au votat “pentru” acest proiect 326 de deputaţi, iar unul a fost “împotrivă”.

“Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…) Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei. Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în proiect.
Iniţiativa legislativă a fost susţinută de majoritatea grupurilor parlamentare de la Camera Deputaţilor.
Deputatul PSD Camelia Gavrilă a menţionat că proiectul de lege vizează modificări legate de pragul de venituri ale familiilor care pot fi eligibile în program. “Metodologia va fi mai uşoară, în sensul că cei care beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei vor putea beneficia şi de aceste tichete sociale pentru grădiniţă. De asemenea, e foarte importantă mărirea valorii acestui stimulent, de la 50 de lei, cum a rămas din 2015 până acum, insuficient (…) ne propunem să ajungem la 100 de lei pe lună pentru fiecare copil, evident corelat cu prezenţa la grădiniţă a copilului respectiv”, a spus Gavrilă, la dezbaterile din plenul Camerei. Deputatul PNL Mara Calista a afirmat că acest proiect este foarte important “atunci când vorbim despre stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familiile defavorizate”. “Sunt foarte mulţi copii care îşi doresc să acceadă la şcoală, în sistemul preşcolar, dar, din păcate, din considerente financiare, nu îşi permit o astfel de acţiune. Proiectul vine cu două modificări importante. Este vorba despre creşterea valorii tichetului, dublarea mai exact a valorii tichetului, la 100 de lei, evident condiţionată de prezenţa copilului în sistemul preşcolar şi, de asemenea, simplificarea procedurilor prin care aceste familii pot obţine acest venit. (…) PNL votează cu toată inima acest proiect de lege”, a arătat aceasta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.