După ce premierul, ministrul Educației și secretarul de stat din domeniu au anunțat că nu va fi șomaj tehnic în învățământ, premierul Ludovic Orban s-a răzgândit șibtrimite personalul administrativ în șomaj tehnic. Astfel, circa 60 000 de angajați in învățământul preuniversitar urmează să intre în șomaj tehnic, în ture de câte 15 zile. Cel puțin deocamdată, personalul didactic va lucra în continuare în on-line. Potrivit informațiilor noastre, pe perioada stării de urgență, personalul didactic ar putea rămâne în concediul de odihnă.
Ludovic Orban a declarat presei că: „Mecanismul pe care l-am gândit este un mecanism de bun simţ. Angajaţii instituţiilor se împart în două jumătăţi: jumătate lucrează 15 zile şi 15 zile stau acasă, beneficiind de forma de şomaj tehnic de care beneficiază angajaţii şi din sectorul privat, şi în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate, iar partajarea angajaţilor trebuie să se facă astfel încât să se asigure funcţionalitatea acestor instituţii publice.
Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării.
De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”.
Potrivit legislației (art 88, Legea 1/2011) personalul din învățământ este împărțit în trei categorii:
- personal didactic de predare
- personal didactic auxiliar
- personal administrativ sau nedidactic
Este vorba despre persoane aflate pe posturi administrative (administrator financiar – contabil), secretar, personal de întreţinere (muncitori, fochiși) şi curăţenie (oameni de serviciu), bucătari, mecanici, îngrijitori.