Serbările de sfârșit de an interzise din cauza virusului. Proiectul Primăriei Târgu-Jiu sub semnul întrebării?


Serbările de sfârșit de an în curtea școlii sunt interzise. MEC  anunță că sunt permise ”doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale”. Rămâne de văzut cum vor fi interpretate și dacă se vor mai desfășura festivitățile pe Stadionul Municipal propuse de Primăria Târgu-Jiu. Părinții de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” s-au opus participării la aceste manifestări datorită riscului epidemiologic.

Ministerul Educației și Cercetării a transmis presei  un punct de vedere în care arată că organizarea serbărilor tradiționale de sfârșit de an cu participarea elevilor, cadrelor didactice și părinților este interzisă. Pe această înterpretare, festivitățile propuse la Stadionul Municipal de către primarul Marcel Romanescu ar trebui cel puțin amânate până după examenele naționale.

Poziția MEC este următoarea:

”În România, la ora actuală, este instituită, pentru o perioadă de 30 de zile, starea de alertă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/15 mai 2020, urmare a evoluției situației epidemiologice naționale și internaționale, determinată de răspândirea noului coronavirus/SARS-CoV-2.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 55/15 mai 2020, revenirea în unitățile de învățământ vizează doar elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală, în condiții de siguranță, întrucât, începând cu data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, se derulează doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, în contextul respectării unor măsuri stricte de prevenire/protecție.”

Rămân festivitățile de la Stadionul Municipal?

În cursul săptămânii trecute, Primăria Târgu-Jiu a venit cu un proiect de festivități organizate pentru absolvenții de gimnaziu din municipiului Târgu Jiu. Programul a fost agreat de majoritatea școlilor din oraș.Primarul Marcel Romanescu a făcut chiar precizări în acest sens: ”În perioada 9-12 iunie, în fiecare zi, începând cu ora 16:30, am programat clasele în așa fel încât să respectăm noile reglementări în vigoare și să eliminăm riscurile infectării cu COVID-19. Clasele vor intra separat în stadion, pe pista de atletism, la intervale de 15 minute. Toți elevii se vor aseza pe scaunele pregătite pe pistă, la o distanță de cel puțin 2 metri de ceilalți. Fiecare clasă va fi chemată în fața tribunelor, în timp ce pe ecranul stadionului va fi prezentată unitatea de învățământ din care face parte.
Fiecare elev va putea fi însoțit de cel mult două persoane. Părinții și cadrele didactice vor intra în același timp cu elevii pe care îi însoțesc, dar prin față, pe esplanadă. Fiecare persoană se va așeza pe scaunul indicat, respectându-se, și în acest caz, distanțarea prevăzută de legislație. Tabelele cu elevii, însoțitorii acestora și cadrele didactice care participă la evenimente vor fi alcătuite de unitățile de învățământ.”, a postat pe Facebook, Marcel Romanescu.

Elevii și părinții de la ”Ștefulescu” au declinat invitația

Din rațiuni sanitare, proiectul festivităților de la Stadionul Municipal nu a fost îmbrățișat de roate școlile. Bunăoară, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” a declinat invitația după ce au fost consultați părinții. A fost chiar o dispută în spațiul virtual terminată cu o postare a celor de la ”Ștefulescu” și intitulată ” Ne scuzați, domnule Primar … !”. Redăm această intervenție făcută tot pe Facebook: ”Ne scuzați, înainte de toate, îndrăzneala de a posta aceste rânduri, într-un astfel de moment în care gândurile ni se îndreaptă invariabil spre ”ce va fi mâine?”, spre dorința de a proteja sănătatea absolvenților noștri, aflați în fața unui examen … !
Departe de noi gândul de a riposta ”dojenilor” dumneavoastră etalate atât de elegant în spațiul virtual! Ne dorim doar să ne adresăm tuturor celor care recunosc meritul elevilor Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu”, care apreciază efortul dascălilor acestei instituții … !
Ne scuzați că ne-am permis ca, înainte de a răspunde prezent participării la ”evenimentul special” organizat de dumneavoastră, să consultăm părinții absolvenților în privința oportunității participării la o adunare publică în contextul (încă!) unei pandemii, răspunsul nostru fiind ecoul unei majorități … !
Ne scuzați că ne dorim participarea majoritară a absolvenților Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” la o festivitate de absolvire, așa cum s-a întâmplat în fiecare an în care școala noastră a organizat, fără excepție, acest ”eveniment special” … ! Elevii noștri sunt prețuiți la fel și, ca orice ”părinți”, ne dorim să fie alături de noi în număr cât mai mare, pentru că o ”generație” nu înseamnă 20/30 de elevi.
Ne scuzați că ne gândim mai mult la siguranța copiilor noștri, la necesitatea de a susține examenele, decât la participarea la ”evenimentul special”, la care ar fi fost o onoare să participăm după încheierea probelor Evaluării Naționale.
Ne scuzați că ”interesele noastre politice” vizează participarea elevilor Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” în unanimitate la Evaluarea Națională, fără riscul de a supune pe cineva izolării, experiență pe care unii dintre elevii noștri au avut nefericirea să o trăiască … !
Ne scuzați, domnule Primar … !”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.