Elevii obligați să poarte masca pe figură pe tot timpul examenului


Evaluarea Națională 2020 începe mâine, 15 iunie 2020, cu un set de reguli fără precedent. 172.532 de absolvenți de clasa a VIII-a vor susține pentru prima dată examenul de final de gimnaziu trecând printr-un triaj epidemiologic care îi va lăsa în examen doar pe cei cu temperatura egală sau sub valoarea de 37,3 grade, vor sta în clase la distanțe de 2 metri de ceilalți copii, în contextul pandemiei COVID-19. Elevii sunt obligați să poarte mască deși documentele în vigoare nu spun ce se întâmplă dacă se încalcă această interdicție.

Acest lucru îl recunoaște chiar președintele Comisiei Naționale de Evaluare Națională 2020, Luminița Barcari, care a declarat: Conform indicațiilor, masca rămâne pe figură. Dar nu vom fi absurzi, dacă elevul dorește să bea puțină apă sau eu știu… Colegii noștri vor ști cum să procedeze în orice situație“.

În cadrul unei conferințe de presă  susținute alături de ministrul Monica Anisie, secretarul de stat a detaliat procedurile organizatorice ale examenului de Evaluare Națională în condiții de pandemie.

Cei peste 170.000 de absolvenți de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională 2020 în 4.253 de școli care devin centre de examen. “Sunt pregătite cu numărul de pupitre necesare în funcție de suprafața sălii de clasă, 10 elevi, și păstrând acea distanțare fizică de 2 metri față, spate, stânga, dreapta, că există în fiecare sală unde vor fi elevi materiale dezinfectante
În fiecare centru există măști pe care elevii, după ce ajung în centru, le vor primi după ce li se măsoară temperatura și se dezinfectează. Vor primi acele măști pe care le vor purta în timpul examenului“, a declarat Luminița Barcari.

În ceea ce-i privește pe profesorii care vor fi găsiți cu temperatură peste 37,3 grade, secretarul de stat a precizat că “avem profesori de rezervă, profesori asistenți, astfel încât el va fi înlocuit în acea dimineață. Toată comisia va fi monitorizată în momentul când intră în centrul de examen. Înaintea copiilor vor fi monitorizați toți cei care intră în centru“.

Elevii “nu vor veni la ora 6:00. Cel mai devreme la ora 7:00, pentru că nu pot intra în centru înaintea comisiei“, a precizat Barcari. De remarcat că examenul de Evaluare Națională începe la ora 9:00 și durează 2 ore. Elevii trebuie să se prezinte la școală, pentru examen, până cel târziu la ora 8:30.

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că “dacă există un elev care are peste 37.3, acel elev va fi îndrumat de către cadrul medical către medicul de familie, i se va anunța familia, apoi va fi lăsat să plece, după ce familia este anunțată și va prelua copilul. Dacă are 37.3 poate intra la examen“.

“Tocmai pentru a elimina orice formă de, eu știu, să spună copilul că nu i s-a luat bine temperatura șamd – a fost prevăzută în procedura comună dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății această posibilitate de a se lua succesiv [de 3 ori – N.Red.] temperatura la un interval de 2-5 minute”, a continuat ministrul.

Anisie a anunțat că “accesul în centrul de examen se va face până la ora 8:30. Fiecare unitate a stabilit un grafic în așa fel încât să nu existe la poarta școlii aglomerație și să respecte măsurile de combatere a îmbolnăvirilor. Prin urmare, la poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen“.

Pentru acei copii cu temperatura peste 37,3, recomand cadrelor medicale să repete succesiv de 3 ori acel procedeu de luare a temperaturii și să lase un termen de 2-5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic“, a adăugat ministrul Educației.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.