
Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis săptămâna trecută obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației este neconstituţională. Mai exact, în plină pandemie și când se vorbește de efective reduse în școli și grădinițe, CCR respinge orice tentativă de reducere a efectivelor
Legea votată de Parlament în luna februarie, stabilea numărul maxim de elevi in clase, astfel:
a) educatia anteprescolara (creșele): grupa cuprinde in medie 6 copii, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 8;
b) invatamantul prescolar (gradinitele): grupa cuprinde in medie 12 prescolari, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 17;
c) invatamantul primar: clasa cuprinde in medie 17 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22;
d) invatamantul gimnazial: clasa cuprinde in medie 22 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 26;
e) invatamantul liceal si profesional: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;
e1) invatamantul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26
Legea prevedea ca, în situații exceptionale, grupele de la gradinita si clasele de elevi de la scoala „pot functiona peste efectivul maxim, cu cel mult 2 prescolari/elevi, dupa caz, peste numarul maxim”, insa nu se va mai ajunge la clase de 30 si ceva de elevi sau chiar 40, asa cum este cazul astazi.
Actul normativ prevedea si ca in fiecare unitate de invatamant sa isi desfasoare activitatea un psiholog scolar care sa aiba in evidenta pana la 500 de elevi.
Clasele prea aglomerate reprezentau și până acum una dintre problemele importante ale sistemului de educatie romanesc. Intr-o astfel de clasa, invatatorul sau profesorul nu mai poate sa isi atinga obiectivele. In plus, pierde conexiunea cu elevii si nu se mai poate raporta la ei individua. De cealalta parte, elevii se plictisesc mai usor, sunt mai agitati din cauza lipsei de spatiu, sau se pot sustrage de la anumite sarcini. La aceasta situatie s-a ajuns de-a lungul timpului si din cauza polarizarii claselor, parintii solicitand in numar foarte mare inscrierea la clasele considerate a fi bune.
CCR sesizată de PNL
Potrivit unui comunicat CCR, aflăm că în ziua de 10 iunie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, obiecție formulată de un număr de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației este neconstituţională.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. II. Cu privire la obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, Curtea Constituțională a decis amânarea pronunţării pentru data de 8 iulie 2020.