MEN nu bulversează inutil sistemul, reducerea orelor vine în 2021


Guvernul a amânat reducerea numărului de ore la toate clasele, mai puțin la clasa pregătitoare. Astfel, doar numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021, a anunțat ministrul Educației, Monica Ansie. Ministrul a explicat că se vor modifica, în timp, numărul de ore de la toate clasele, urmând să prezinte în curând și noi planuri-cadru pentru învățământul primar.

Amânarea reducerii numărului de ore la a V-a și a IX-a înseamnă că profesorii rămân cu catedrele neschimbate. Măsura vine într-un an electoral, în condițiile în care legea prorogată prin OUG fără dezbatere publică ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2020.

„Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”, a afirmat Anisie, la Parlament, citată de Agerpres.

MEN a lansat în dezbatere, pe 30 iulie, un proiect de OUG  “hibrid”, care introducea noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevedea că schimbările urmau să înceapă acum, în anul școlar 2020-2021, și că se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.