ȘOC Reducere fără cap și coadă!


Așa cum ați putut citi în Revista ”Școala Gorjeană”, ministrul Educației -Monica Anisie-a anunțat prorogarea cu un an a aplicării reducerii numărului de ore la clasele a V-a și a IX-a din motive întemeiate, lipsa de timp pentru aprobarea unui nou plan cadru și noi programe școlare. E vorba de o lege PSD, propusă de ministrul de tristă amintire Liviu Marian Pop, care doar aparent a avut un scop generos.

Potrivit cotidianului ”Adevărul”, școlile urmează să refacă încadrarea profesorilor, pentru că premierul Orban n-a fost de acord cu prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care reduce la 20, 25, 30 numărul de ore săptămânal la primar, gimnaziu, liceu.

În proiectul ultimei OUG referitoare la măsuri pentru deschiderea anului şcolar, Ministerul Educaţiei a inclus următorul articol: La art. 66 după alineatul (1) se introduc alineatele (11) şi (12) care vor avea următorul ADVERTISING cuprins: „(11) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării şi se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a, începând din anul şcolar 2020-2021. (12) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului şcolar 2025 – 2026.” Mai mult, ministrul Educaţiei a declarat: „Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”.

În OUG apărută sâmbătă dimineaţa,  în Monitorul Oficial, nu se spune nimic despre vreo prorogare a modificării numărului de ore la clasă! Ziarul ”Adevărul” se laudă că premierul Orban a fost receptiv la semnalele apărute în această publicație şi a eliminat din OUG articolul referitor la prorogarea termenului de aplicare a legii în discuţie.

Manipulatoriu și greșit, ni se spune că premierul n-a acceptat să condamne 700.000 de elevi de gimnaziu, de 11-14 ani, să stea 7 ore pe zi în şcoală cu mască pe faţă. La clasa a V-a nu de depășesc 26 ore pe săptămână nici în prezent.Este adevărat că nu se poate inventa urgenţa, când ministrul Educaţiei a avut la dispoziţie 9 luni să aplice legea. Premierul a avut în vedere, de la exemplul OUG-ului referitor la alocaţii, că degeaba modifică guvernul o lege prin OUG, că OUG-ul de modificare este respins de parlament. Legea referitoare la reducerea numărului de ore a fost votată în unanimitate în Senat, cu 94 de voturi ale celor prezenţi. Şi cum să vii tu, guvern, să arzi o palmă pe obrazul Senatului, spunându-i că a greşit, este incompetent şi doar guvernul ştie cum e bine. Şi cu sabia moţiunii de cenzură asupra capului. Oricum acest articol nu trecea de controlul parlamentar asupra OUG-urilor. Argumentul ministerului că legea trebuie aplicată etapizat, începând cu clasele de început de ciclu,  nu stă în picioare. Este vorba de reducerea numărului de ore la toate materiile, proporţional, pentru că  programa este şi aşa prea stufoasă, încărcată cu termeni şi concepte nefolositoare în viaţa reală. În loc să facă efortul de a primeni programele şcolare, simultan cu reducerea numărului de ore, ministrul Monica Anisie a ales să nu respecte legea, folosind argumente false. Soluţia optimă ar fi fost ca în ianuarie noile planuri cadru să fie puse în dezbatere, aşa cum a şi promis ministrul Anisie, iar în februarie să fie semnate prin Ordin de Ministru, cu respectarea legii. Nu s-a întâmplat aşa. Ministrul Anisie şi-a închipuit că o lege organică este facultativă, poate fi schimbată prin OUG.  N-a ştiut că funcţia de legiferare este la parlament,  guvernul are o funcţie de legiferare delegată, doar pentru situaţii de urgenţă. Acum plăteşte. Ce urmează să se întâmple Mai sunt trei săptămâni până începe şcoala.

În următoarele câteva zile ministerul Educaţiei să publice, prin Ordin de Ministru, noile planuri cadru, puse deja în dezbatere publică, în conformitate cu legea reducerii numărului de ore. Apoi, toate şcolile să treacă urgent la refacerea încadrării profesorilor cu norme rezultând din noile planuri cadru.

Sursa: ”Adevărul”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.